Latvijas Zemkopības ministrija (ZM) vakar paziņoja, ka negatavojas piekāpties Lietuvas un Igaunijas prasībām mīkstināt Latvijas ieviestos cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumus.
ZM speciālisti veikuši provizoriskus aprēķinus par Lietuvas un Igaunijas priekšlikumu palielināt muitas tarifu kvotu cūkgaļai un noteikt muitas tarifa kvotu dzīvu cūku importam no Igaunijas un Lietuvas. Šie aprēķini liecinot, ka cūkgaļas kvotas apjoms Igaunijai pieaug par 1500 tonnām, bet Lietuvai - par 600 tonnām.

Līdz ar to iespējams būtisks cūkgaļas importa pieaugums, un Latvijas cūku audzētāji ciestu ievērojamus zaudējumus, uzskata ZM. To apstiprinot arī aprēķini, ko ZM veikusi, pielietojot vienotu metodoloģiju muitas tarifu kvotu aprēķināšanā cūkgaļai.

Iepazīstoties ar šiem aprēķiniem, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) neatbalstīja Lietuvas un Igaunijas lūgumu pārskatīt ieviestos cūkgaļas tirgus pasākumus.

"Neuzskatu Lietuvas un Igaunijas prasību par pamatotu, un no ieviestajiem tirgus aizsardzības pasākumiem Latvija neatkāpjas," paziņojis zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS), gan atzīstot, ka kaimiņu prasības tiks ņemtas vērā, ja šo pasākumu ekonomiskās efektivitātes izvērtējums pierādīs pretējo.

"Pirms iestāšanās Eiropas Savienībā tas ir jo īpaši svarīgi. Mums jādara viss iespējamais, lai aizsargātu savus ražotājus," uzsvēris Roze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!