Obligātā militārā dienesta atjaunošanai nepieciešami lieli finanšu resursi, infrastruktūra un apmācāmie cilvēki, tāpēc šobrīd Latvija to nevar atļauties, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

"Vajag cilvēkus, trūkst telpu. Šobrīd mēs nevaram to atļauties. Mums trūkst infrastruktūras. Mums ir problēmas ar profesionālo dienesta karavīru izvietošanu," skaidroja Bergmanis.

Kā sacīja ministrs, vispirms nepieciešams palielināt karavīru un zemessargu skaitu, paužot, ka diskusijai par obligātā militārā dienesta atjaunošanu ir jābūt.

Jau ziņots, ka kaimiņvalstī - Lietuvā - pērn martā Lietuvas Seims steidzamības kārtībā atbalstīja lēmumu par obligātā militārā dienesta atjaunošanu. Toreiz Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks uzsvēra, ka armijas komplektācija ir nepietiekama un ar profesionālajiem karavīriem robus aizpildīt tagad nav iespējams. Iesaukšana atgriežas uz pieciem gadiem – ģeopolitiskās situācijas dēļ, papildināja ministrs.

Atjaunotā obligātā dienesta ilgums Lietuvā būs deviņi mēneši. Katru gadu plānots iesaukt 3000 – 3500 vīriešu vecumā no 19 līdz 26 gadiem. Pirmais iesaukums varētu notikt jau septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!