Foto: biedrība “Dzīvnieku brīvība”

Ministru kabinets otrdien , 21. decembrī, vienojās liegt Latvijā ievest ūdeles, savukārt Latvijā esošajām zvēraudzētavām noteiktas stingrākas drošības prasības ar mērķi mazināt Covid-19 izplatību.

Valdības atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz liegumu Latvijā ievest ūdeles no citas valsts. Tāpat noteikumi paredz, ka novietnē dzīvniekus kopj darbinieki ar Covid-19 sertifikātu, kā arī saņemtu balstvakcināciju pret Covid-19.

No noteikumiem izriet, ka Covid-19 infekcijas neskartajās novietnēs strādājošajiem darbiniekiem ir jānodrošina Covid-19 diagnostikai obligātie rutīnas skrīninga testi, izmantojot Covid-19 antigēna skrīninga testus ar 72 stundu intervālu. Tāpat jebkurai personai, kas atrodas novietnē, jālieto sejas medicīniskā maska vai respirators bez vārsta, kā arī jāinstruē darbinieki par epidemioloģiskās drošības pasākumiem.

Izmaiņas noteikumos arī paredz, ka dzīvnieku īpašniekam jānodrošina, ka visas personas ievēro biodrošības prasības, tīra, dezinficē, dezinsekcē un deratizē dzīvnieku turēšanas vietas un dezinficē iebraucošos transportlīdzekļus, tīra un atbilstoši nepieciešamībai dezinficē barības uzglabāšanas rezervuārus, barības padeves iekārtas un inventāru, darbiniekus instruē par biodrošības pasākumiem pirms darba uzsākšanas un turpmāk vismaz reizi ceturksnī.

Regulējums turpmāk arī paredzēs, ka Covid-19 infekcijas skartajā novietnē līdz dzīvniekiem tiek konstatēta SARS-CoV-2 vīrusa cirkulācija, darbiniekiem veic laboratorisko skrīniningu. Darbinieku testēšanu apmaksās dzīvnieku īpašnieks.

Tāpat noteikumi paredz dzīvnieku īpašniekam vismaz reizi dienā noskatīties videonovērošanas ierakstus un izvērtēt epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu un, nepieciešamības gadījumā, jāveic korektīvās darbības, kā arī pēc pieprasījuma videoierakstus uzrāda Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) un Veselības inspekcijai.

Regulējums attiecas uz kažokzvēru (ūdeļu) audzētājiem. Saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra datu bāzē pieejamo informāciju, uz šā gada 1. decembri Latvijā ir reģistrētas piecas novietnes. Kopējais ūdeļu skaits Latvijā, saskaņā ar PVD sniegto informāciju, šā gada 1. decembrī bija 137 120.

Jautājums par kažokzvēru labturību tika aktualizēts, kad portāls "Delfi" izpētīja, ka zvēraudzētavā SIA "Baltic Devon Mink" kopš pavasara, pēc pētnieku teiktā, ūdeļu vidū nekontrolēti attīstās jaunas Covid-19 mutācijas. Turklāt vīruss jau vairākkārt šķērsojis sugu robežas – no cilvēkiem pārnesies uz ūdelēm un atpakaļ. Tas ir bīstami, jo tādā veidā var rasties jauns Covid-19 variants.

Sākotnēji izskanēja informācija, ka valsts varētu prasīt "Baltic Devon Mink" izkaut ūdeles, no budžeta uzņēmuma izmaksājot kompensāciju 20 miljonu eiro apmērā. Tomēr pagājušajā nedēļā notikušajā operatīvās vadības grupā (OVG) iesaistītie vienojās, ka Zemkopības ministrijai (ZM) jāizstrādā stingrākas prasības biodrošības pasākumiem visās Latvijas zvēraudzētavās. No OVG lemtā izriet, ka valsts neprasīs zvēraudzētavai izkaut ūdeles.

Jau vēstīts, ka pavasarī biedrības "Dzīvnieku brīvība" aktīvists Gatis iefiltrējās darbā zvēraudzētavā. Veicot pētījumu "Dzimis zvēraudzētavā", Gatis novēroja, ka darba vietā Covid-19 drošības pasākumus bieži neievēro, piemēram, nevelk sejas un deguna maskas. SIA "Baltic Devon Mink" gan iepriekš portālam "Delfi" norādīja pretējo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!