Foto: Shutterstock
Latvijā sievietes ieņem proporcionāli vairāk vadošos amatus nekā jebkur citur Eiropā - 41% darbinieku uzņēmumu valdēs un augstākajā vadībā ir sievietes, secināts kompānijas "Grant Thornton Rimess Baltic" starptautiskajā pētījumā par sieviešu lomu darbavietās un dzimumu līdztiesību biznesā.

Kopumā Baltijas valstis ir izteiktas līderes Eiropas Savienībā (ES) šajos rādītājos. Latvijā 41% amatu uzņēmumu valdēs un augstākajā vadībā ieņem sievietes, Lietuvā tie ir 39%, savukārt Igaunijā - 37%.

Arī Polijā šis rādītājs ir samērā augsts, kur katru trešo vadošo amatu ieņem sievietes (34%), bet pēc tam tuvākais sekotājs ir Beļģija ar 30%. Pēc pētījuma datiem vidēji Eiropā 23% vadošu amatu atrodas sievietes.

40% aptaujāto Latvijas uzņēmumu sievietes ieņem tieši finanšu direktores amatu. Vēl starp izplatītākajiem vadošajiem amatiem sieviešu vidū ir uzņēmuma izpilddirektore (22%), operāciju direktore (17%) un cilvēkresursu vadības direktore (14%).

Viens no iespējamajiem skaidrojumiem, kādēļ tieši Latvijā ir tik labi dzimumu līdztiesības rādītāji biznesa vidē, ir darba devēju pretimnākošā attieksme pret darbinieču gaidāmo pieaugumu ģimenē un došanos dekrētā. 87% aptaujāto Latvijas uzņēmumu patur darbavietu atvērtu līdz vienam gadam darbiniecei, kura dodas dekrētā, savukārt 65% uzņēmumu darbavietu paturēs rezervētu vairāk nekā gadu.

Vidēji Eiropā darbavietu uz dekrēta laiku līdz gadam iesaldē 65% uzņēmumu, bet uz ilgāku laiku - vien 31% uzņēmumu. Kā citas nozīmīgas priekšrocības strādājošajām māmiņām var minēt elastīgo darba laiku (71% uzņēmumu) un iespēju paņemt bezalgas atvaļinājumu, ja rodas tāda vajadzība (78%).

"Pētījuma rezultāti iezīmē tendenci, kas raksturo kopējo darba tirgu Latvijā, ne tikai sievietes uzņēmumos - darba devēji dod priekšroku mazākai darbinieku rotācijai, ir ieinteresēti paturēt spējīgus darbiniekus, arī tad, ja nākas taupīt darbavietas samērā ilgu laiku. Citur Eiropā uzņēmumi labprātāk izvēlas ieguldīt jauna darbinieka atrašanā," skaidroja "Grant Thornton Rimess Baltic" partnere Jeļena Žovnikova.

Lai gan sieviešu skaits uzņēmumu valdēs un vadošos amatos Eiropā ir proporcionāli palielinājies pēdējo desmit gadu laikā - no 17% 2004.gadā līdz 23% šogad - pēdējos gados nav vērojama šī rādītāja izaugsme, pat pretēji - 2013.gadā tas bija 25%.

Tāpat daudzās ekonomiski attīstītās Eiropas valstīs ir liels skaits tādu uzņēmumu, kuru vadībā nav nevienas sievietes. Dānijā 71% uzņēmumu atbildīgos amatus ieņem tikai vīrieši, Vācijā tādi ir 67% uzņēmumu, Šveicē - 64%, bet Nīderlandē - 60%. Latvijā ir salīdzinoši maz uzņēmumu, kuru vadībā nav nevienas sievietes - 28%.

"Ārpus Eiropas līdzīgi rādītāji ir tādās valstīs kā Japāna un Apvienotie Arābu Emirāti. Šajās valstīs vairumā uzņēmumu ir hierarhiska pārvaldes struktūra, cilvēki ir konservatīvāki. Arī uzskatiem par ģimenes vērtībām ir liela loma," norādīja Žovnikova.

"Grant Thornton Rimess Baltic" ir uzņēmumu grupa, kas darbojas Baltijas valstīs kopš 1992.gada un sniedz revīzijas, grāmatvedības un konsultāciju pakalpojumus. Uzņēmumā darbojas 130 eksperti un kompānija apkalpo vairāk nekā 1600 klientu visā Baltijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!