Latvija no Kazahstānas vēlas atgūt pirms 14 gadiem radušos parādu 538 miljonu rubļu apmērā.
Ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs (TP) informēja, ka parāds izveidojies 1992.gadā, veicot norēķinus starp Latvijas un Kazahstānas centrālajām bankām.

Tolaik norēķini PSRS rubļos starp abu valstu rezidentiem notika ar centrālo banku starpniecību. Parāda summa fiksēta 1996.gadā.

Abu valstu starpvaldību komisija šonedēļ vēl nav panākusi vienošanos par piemērojamo valūtas kursu, lai aprēķinātu parāda summu.

Latvijas Banka uzskata, ka Kazahstānai būtu jāatmaksā 4,51 miljons ASV dolāru (2,5 miljoni latu), piemērojot ASV dolāra kursu maksājumu veikšanas dienā. Savukārt Kazahstāna piedāvā mūsu valstij atmaksāt 9000 ASV dolāru (4941 latu), piemērojot valūtas kursu parāda atmaksas dienā.

Ministrs izteica cerību, ka vienošanos par parāda atmaksu varētu panākt jūlija vidū plānotās Kazahstānas prezidenta Nursultana Nazarbajeva vizītes laikā.

Jau ziņots, ka šīs nedēļas sākumā Rīgā notika pirmā Latvijas un Kazahstānas starpvaldību komisijas ekonomiskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos sanāksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!