Foto: LETA

Latvija no Norvēģijas valdības pirks prettanku ieročus, kravas automašīnas un bruņotas apvidus automašīnas Zemessardzes kaujas spēju stiprināšanai, pirmdien, 10.novembrī, lēmis Ministru kabinets.

Kopumā Zemessardzes vajadzībām tiks iegādāti 800 prettanku ieroči "Carl Gustav", 50 kravas automašīnas "Scania" un 50 viegli bruņotas "Mercedes Benz" apvidus automašīnas par četriem miljoniem eiro esošā aizsardzības budžeta ietvaros. Gan kravas automašīnas, gan apvidus automašīnas Norvēģijas bruņotajos spēkos atradās ilgtermiņa uzglabāšanā (rezervē), tās ir labā tehniskajā stāvoklī.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) skaidro, ka ar šo tehniku tiks nomainītas pašreiz Zemessargu rīcībā esošās vairākus gadu desmitus vecas tehnikas vienības. Tikšot uzlabota gan Zemessardzes mobilitāte, gan zemessargu kaujas gatavība.

Jau vasarā Ministru kabinets atbalstīja koncepciju par Zemessardzes attīstību un paaugstinātas gatavības apakšvienību izveidi laikposmā no 2015. līdz 2018.gadam, kad plānots izveidot 18 šādas apakšvienības. No tām 14 būs paaugstinātas gatavības vada līmeņa apakšvienības ar integrētām pretgaisa aizsardzības, prettanku, snaiperu un inženieru spējām, bet četras - specializētās vada līmeņa apakšvienības ar aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, pretgaisa aizsardzības, mīnmetēju un inženieru spējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!