Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis mikroblogošanas vietnē "Twitter" nosodījis Briselē notikušos terora aktus un paudis līdzjūtību cietušo tuviniekiem.

Prezidents angļu valodā norādījis, ka pauž līdzjūtību visiem cietušo tuviniekiem. "Mums jāturpina cīņa pret terorismu," aicināja prezidents.

Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests Vējoņa paziņojumā medijiem norāda, ka "Latvija kategoriski nosoda šodien, 22.martā, notikušos terora aktus Briselē. Šādai rīcībai nav attaisnojuma un tā grauj pamatvērtības, kurās balstās demokrātiska sabiedrība. Diemžēl šis tik īsā laikā ir vēl viens atgādinājums, ka terorisms mūsu gadsimtā ir viens no lielākajiem izaicinājumiem katras valsts un visas pasaules drošībai un mums kopā visiem spēkiem jācīnās pret to".

Valsts prezidents izsaka visdziļāko līdzjūtību sprādzienos Beļģijā bojāgājušo ģimenēm, tuviniekiem, draugiem un visai Beļģijas tautai, un novēl pēc iespējas drīzu atveseļošanos traģiskajos notikumos ievainotajiem. "Traģiskie notikumi Briselē vēlreiz apliecina, ka mūsu pieņemtie lēmumi iekšējās un ārējās drošības stiprināšanai ir pareizi soļi un darbs šajā virzienā ir jāturpina," akcentē Vējonis.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) kategoriski nosoda terora aktus Briselē un izsaka līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem. "Sprādzieni Briseles lidostā un metro sistēmā ir kārtējais apliecinājums, ka notiek uzbrukums mūsu brīvībām un vērtībām. Jādara viss iespējamais, lai pasargātu mūsu cilvēkus. Traģiskie notikumi Briselē atgādina, ka lēmumi, ko Eiropas Savienība pieņēmusi ar mērķi stiprināt Eiropas iekšējo un ārējo drošību, ir jāīsteno pilnā apmērā un bez kavēšanās," uzsver Mūrniece.

Saeimas spīkere ir pārliecināta, ka jāvēršas pret radikalizācijas tendencēm, tostarp pret terorisma propagandas izplatību internetā, jāierobežo nelegālā ieroču un sprāgstvielu aprite. Nepieciešama cieša un saskaņota Eiropas valstu atbildīgo dienestu sadarbība un informācijas apmaiņa par terorisma apdraudējumu.

Saskaņā ar Iekšlietu ministra sniegto informāciju terorisma draudu līmenis Latvijā saglabājas zems, norāda Preses dienestā.

"Twitter" solidaritāti Briselei un Beļģijai paudusi arī Saeimas priekšēdētāja Ināra Mūrniece, kura paudusi asu nosodījumu teroraktiem, kā arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ( V).

Nosodījumu notikušajam paudis arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). "Terorakts ir nosodāms. Tas, kas šodien ir noticis, tas nevar palikt nesodāms, otrdien, sākot valdības sēdi, sacīja Kučinskis.

"Latvija ir kopā ar Beļģiju un Briseli solidāri pret terorismu," raksta Rinkēvičs. Ministrs arī uzsver, ka Latvija rūpīgi seko līdzi informācijai par sprādzieniem Briseles lidostā.

Pagaidām nav ziņu par to, ka būtu cietuši Latvijas valstspiederīgie.

Jau vēstīts, ka divi sprādzieni otrdien nogranduši Briseles Zaventemas lidostā, vēsta raidsabiedrība BBC. Tāpat tiek ziņots par sprādzienu metro stacijā, kas atrodas netālu no Briselē izvietotajām ES institūcijām.

Sociālajos tīklos publicētās bildēs redzams, kā no viena lidostas termināļa ēkas paceļas dūmi. Sprādziena iemesls pagaidām nav zināms. Sociālo tīklu fotogrāfijas liecina, ka ir arī ievainotie, taču oficiāla informācija vēl nav.

Zaventemas lidostā notikušo sprādzienu dēļ lidsabiedrības "airBaltic" reiss no Rīgas uz Briseli ir novirzīts uz Ljēžas lidostu, portālam "Delfi" sacīja uzņēmuma korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Par gaidāmajām izmaiņām "airBaltic" aicina sekot līdzi lidsabiedrības mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!