Foto: AFP/Scanpix
Pēc traģiskā 18.novembra uzbrukuma sinagogai Jeruzālemē Latvija izteikusi līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem, tāpat Latvija nosoda jebkādu vardarbību Izraēlā un Rietumkrastā, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

Jau ziņots, ka 18.novembrī rīta lūgšanas laikā notika uzbrukums sinagogai Jeruzālemes dienvidrietumu rajonā Harnofā, kura rezultātā bojā gāja piecas personas un vairāki cilvēki tika ievainoti.

Latvija izsaka līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem un nosoda jebkādu vardarbību Izraēlā un Rietumkrastā. Latvija atbalsta divu valstu risinājumu, kas panākams tiešās Izraēlas un Palestīniešu pašpārvaldes sarunās, un aicina iesaistītās puses rast ilgtspējīgu risinājumu Tuvo Austrumu konfliktā, norāda ĀM.

Jau vēstīts, ka spriedzes pieaugums licis varasiestādēm slēgt Al Aksas mošejas kompleksu. Izraēla apgalvo, ka svētvietas slēgšana ir tikai pagaidu pasākums kaislību apslāpēšanai, taču palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass paziņojis, ka tā pielīdzināma "kara pieteikumam".

Jordānijas Islāma fonds, kas pārrauga musulmaņu svētvietas Jeruzālemē, norādījis, ka Al Aksas mošejas komplekss slēgts pirmo reizi kopš 1967.gada, kad Sešu dienu kara laikā Izraēla sagrāba savā kontrolē arābu apdzīvoto Austrumjeruzālemi.

Sadursmes starp izraēliešu policiju un palestīniešiem okupētajā Jeruzālemes austrumdaļā izceļas gandrīz katru dienu jau vairāku mēnešu garumā, taču naktī uz 30.oktobri notikusī apšaude spriedzi sakāpinājusi līdz baltkvēlei.

Izraēla Austrumjeruzālemi okupēja 1967.gadā un vēlāk to anektēja. To gan nav atzinusi starptautiskā sabiedrība. Pašlaik tur līdzās dzīvo aptuveni 200 000 izraēliešu un apmēram 300 000 palestīniešu.

Palestīnieši vēlas, lai Jeruzālemes austrumu daļa kļūtu par viņiem apsolītās valsts galvaspilsētu un kategoriski iebilst pret Izraēlas centieniem paplašināt kolonistu mikrorajonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!