Putnu vērotāji Ragaciemā atklājuši Latvijā jaunu putnu sugu – Tuksneša tārtiņu (Charadrius leschenaultii), liecina www.putni.lv pieejamā informācija.
Tuksneša tārtiņš Ragaciemā manīts kopš otrdienas. Tad dīvaina tārtiņa pieaugušo putnu jūrmalas lagūnā pirmais pamanīja 10. klases skolēns, Latvijas Ornitoloģijas biedrības pulciņa dalībnieks Matīss Riherts. Tajā brīdī vēl sugas piederību precīzi noteikt neizdevās, lai arī bija skaidrs, ka tas ir ļoti rets putns - iespējams tuksneša tārtiņam līdzīgais Mongolijas tārtiņš.

Ceturtdien pulksten piecos no rīta pieci putnu vērotāji, kurus vieno mājas lapa "Putni Latvijā un pasaulē" (www.putni.lv), nofotografēja un precīzi noteica sugu – Tuksneša tārtiņš. Vēlāk putnu apskatīt steidza arī citi putnu vērotāji un tas joprojām veikli barojās seklajās pludmales lagūnās.

Tuksnešu tārtiņi lielākoties sastopami Āzijā, bet vasarā - arī Krievijas dienvidu daļā un Turcijā. Līdz šim kā nejaušs maldu viesis šis putns ticis novērots arī citās Ziemeļeiropas reģiona valstīs – Zviedrijā, Somijā un citās, taču Latvijā līdz šim vēl nebija izdevies reto putnu ieraudzīt.

Eiropā mītot aptuveni 1000 tuksneša tārtiņu, tādēļ šī putnu suga tiek uzskatīta par apdraudētu.

Tuksneša tārtiņs ir nedaudz mazāks par ķīvīti – tievām, garām kājām, baltu vēderu, brūnganu muguru un rudām krūtīm. Pār aci un pieres daļu tam redzama raksturīga plati melna svītra.

Šī ir jau 336 putnu suga Latvijas kopējā putnu sarakstā un pēdējo piecu gadu laikā putnu vērotājiem Latvijā izdevies atklāt deviņas jaunas putnu sugas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!