Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvija korupcijas uztveres indeksā par 2013.gadu pakāpusies par sešām vietām, ieņemot 43.pozīciju. Lai arī sabiedrības par atklātību "Delna" vadītājs Gundars Jankovs to kopumā vērtē kā pozitīvu tendenci, uzņēmējs un koncerna "NP Foods" vadītājs Rolands Gulbis norāda, ka vēl joprojām pastāv iespēja uzņēmējdarbības vidē saskarties ar "korupcijas rulli".

Jankovs norādīja, ka pēc korupcijas uztveres indeksa, kas mērīts 175 pasaules valstīs, Eiropas Savienībā (ES) korupcijas līmenis ir mazāks. Vidējais rādītājs visām 175 valstīm ir 43 punkti no 100, savukārt vidējais starp ES valstīm ir 66 punkti.

Vienlaikus korupcijas uztveres indekss liecina, ka uzņēmēji par situācijas uzlabošanos Latvijā ir skeptiski, jo pastāv augsti politiskie riski, kā arī pastāv kukuļošanas shēmas biznesa un publiskā sektora sadarbībā. Turklāt pēc Jankova teiktā Latvijas rādītāju uzlabojums ir "neliels avanss", jo korupcijas indeksa aprēķināšanā ņemtas vērā vēl neīstenotas apņemšanās. Tāpēc gadījumā, ja tās netiks izpildītas, Latvijai pastāv ļoti liela iespēja "atkrist atpakaļ". "Uzņēmējiem nav ticības, ka tie tiks pasargāti koruptīvu uzbrukumu rezultātā," norādīja "Delnas" priekšsēdētājs.

Tāpat arī sabiedrības vērtējums par korupcijas mazināšanas situāciju Latvijā ir negatīvs, jo nav redzams rezultāts un sekas lielajiem korupcijas skandāliem.

Latvija tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvis Mārcis Dzelme pauda prieku par Latvijas spēju uzlabot situāciju, taču norādīja, ka "vēl ir kur tiekties". "Cīņai ar korupciju likumiskais rāmis ir sakārtots, taču nav labi ar tiesu varu, valsts amatpersonu un politiķu vērtējumu,'" norādīja Dzelme, atsaucoties uz OECD pretkorupcijas konvencijas ratificēšanu no Latvijas puses.

Savukārt "NP Foods" vadītājs Gulbis sacīja, ka vēl šajā pavasarī pavisam negaidīti viņa pārstāvētais bizness saskāries ar "korupcijas rulli", kas "mēģinājis uzņēmumu iznīcināt".

"Ikdienā par politiķiem un tiesnešiem nedomājām - mēs ražojam saldumus," komentēja Gulbis, atceroties tiesiskās peripetijas ar "Menard Port LLC" uzņēmumu, kas bija vērsies tiesā ar prasību pret "NP Foods".

Vēlāk Gulbis secinājis, ka "NP Foods" gadījumā "Menard Port LLC", lai panāktu sev vēlamo rezultātu, bija paspējis atrast "pareizo tiesnesi", iespējams, arī "tiesu izpildītājs stāvējis aiz durvīm". Gulbis minēja, ka pieredze norāda, ka arī maksātnespējas administrators vajadzības gadījumā nebūtu tālu jāmeklē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!