Foto: LETA

Latvija līdz gada beigām palielinās karavīru skaitu NATO Ziemeļaustrumu daudznacionālā korpusa štābā Polijas pilsētā Ščecinā, liecina informācija Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā ''sargs.lv''.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, alianses Ziemeļaustrumu daudznacionālā korpusa štābs 1.jūnijā oficiāli sāka darbību jaunā sastāvā - ieviešot jaunu struktūru, karavīru skaits tajā tiek palielināts no 200 līdz 400.

Turpmākajos mēnešos alianses štābam pievienosies karavīri no 20 valstīm, un šis process noslēgsies jau šogad. Jau patlaban Šcecinā uzturas karavīri no 15 valstīm.

Latvijas bruņotie spēki, kuri pašreiz štābā Ščecinā pārstāvēti ar vienu virsnieku, līdz gada beigām palielinās karavīru skaitu līdz četriem. Karavīru skaitu alianses štābā, kura atbildības zonā ir arī Baltijas valstis un Polija, palielinās arī Lietuva un Igaunija.

"Noslēgumā militārā personāla skaits būs dubultojies līdz 400 karavīriem, ieskaitot gaisa, jūras un speciālo operāciju spēku sakaru virsniekus," norādījis korpusa štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Lucs Nīmans.

Jaunā struktūra ļaus īstenot individuālus uzdevumus NATO spēku kopīgo operāciju gaitā, kā arī varēs kalpot kā apvienotais štābs mazāku kopīgo operāciju laikā, skaidrojis brigādes ģenerālis Nīmans, piebilstot, ka korpusa štābs izveidots, reaģējot uz Maskavas agresiju pret Ukrainu. Lēmums tika pieņemts, lai paaugstinātu kaujas vienību gatavību, lai tā komandētie spēki varētu ļoti ātri reaģēt.

Štābam turpmāk būs liela nozīme Baltijas valstu aizsardzībā - tas būs koordinators starp alianses Spēku integrācijas vienībām un alianses komandstruktūrām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!