Foto: LETA

"Krievija ļoti vēlas, lai par viņiem ļoti daudz runātu. Un, protams, ka arī šeit Latvijā mēs esam, manuprāt, brīžiem pārāk daudz pievērsuši uzmanību šīm mācībām," otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Protams, ka mums satraukums ir, bet dienesti, respektīvi, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) veic savus uzdevumus – to viņi dara regulāri un mums nav pamata neuzticēties NBS," sacīja Valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka Krievijas Jūras spēki no otrdienas līdz 19. aprīlim rezervējuši gaisa telpu virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā, kur ceturtdien, 19. aprīlī, plāno veikt raķešu šaušanas pārbaudi.

Vējonis atzina, ka pēdējos gados Krievijas armija veikusi būtisku modernizāciju un, protams, ka veic mācības. "Šāda veida mācības pie Latvijas robežām ir spēka demonstrācija, zināmā mērā tā ir arī provokācija, jo provocē mūs, provocē arī NATO, jo vērš uzmanību uz to, kā mēs reaģēsim," sacīja Vējonis.

Viņš atzina, ka Latvija jautājumu par šāda veida mācībām ir izrunājusi NATO, un arī EDSO ietvaros starptautiskā uzmanība šim jautājumam ir jāpievērš. Viņš izteicās, ka NATO veic sarunas ar Krieviju un arī "EDSO veic dažādas darbības mācību laikos".

Viņš pauda, ka militārās mācības notiek regulāri pie kādas valsts robežām. Arī Latvijas pierobežā ir notikušas šādas mācības, piemēram, "Zapad 2017". Jūrā gan šādas mācības pie Latvijas robežas notiekot pirmo reizi, tāpēc, protams, esot satraukums par šo jautājumu, jo neesot šādas pieredzes.

"Šāda veida mācības nevairo drošību," sacīja prezidents.

Viņš atzina, ka Baltijas jūra intensīvi tiek izmantota kuģu satiksmē, un pastāv riski ka "var tā izšautā raķete ne tajā veidā aiziet". Tāpēc šāda veida mācības vispār nevarētu pieļaut Baltijas jūrā kā iekšzemes jūrā, taču mācības notiek atbilstoši starptautiskajām prasībām. Līdz ar to "jāskatās, varbūt kaut kas jāmaina starptautiskajā regulējumā attiecībā uz mācībām iekšzemes jūrās un mums ir šāda iekšzemes jūra".

Jau vēstīts, ka, līdzīgi kā aprīļa sākumā, kad Krievija veica pirmās šāda veida raķešu šaušanas mācības, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) arī šoreiz novēros Krievijas plānoto raķešu šaušanu Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) uzsvērusi, ka saistībā ar Krievijas plānoto raķešu šaušanu satraukumam nav iemesla.

AM uzskata šāda veida mācības Latvijas teritoriālo ūdeņu tiešā tuvumā par nepamatotām un provokatīvām, kā arī pauž bažas par Krievijas spējām nodrošināt drošību mācību laikā.

Krievijas Jūras spēki raķešu šaušanas mācības Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā bija pieteikuši arī no 4. līdz 6. aprīlim. Mācību laikā netika izšauta neviena raķete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!