Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdien, 20. decembrī, Ministru kabinets (MK), balstoties uz Satiksmes ministrijas priekšlikumu, ir pieņēmis lēmumu uz laiku no 21.decembra līdz 1. janvārim aizliegt starptautiskos pasažieru pārvadājumus uz un no Apvienotās Karalistes, tādējādi cenšoties pasargāt sabiedrību no jaunā koronavīrusa paveida izplatības Latvijā.

Valdība lēmusi, ka pašreizējie ierobežojumi starptautisko pārvadājumu veikšanai uz un no Apvienotās Karalistes ir nepietiekami, jo ir atklāts jauns koronavīrusa paveids, kas varētu būt par 70% lipīgāks nekā līdz šim zināmais vīruss.

Attiecīgi grozījumi izdarīti Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Latvijas valdības lēmums ir līdzīgs citu Eiropas Savienības valstu valdību pieņemtajiem lēmumiem līdz tālākai apstākļu noskaidrošanai un jaunā vīrusa paveida izpētei noteikt ieceļošanas aizliegumu no un uz Apvienoto Karalisti. Citas Eiropas valstis lēmumu par ceļošanas aizliegumu plāno pieņemt tuvākajā laikā.

Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis, ka lēmums pieņemts, lai "pasargātu sabiedrību no jauna Covid-19 paveida plašākas izplatības".

"Sabiedrības veselības interešu nodrošināšanai ir svarīga ātra, mērķtiecīga un ar citām ES valstīm koordinēta rīcība. Ar šo izlēmīgo lēmumu Latvija pievienojas citām Eiropas Savienības valstīm, kas jau ir noteikušas aizliegumu pasažieru pārvadājumiem no un uz Apvienoto Karalisti," sacījis satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Ministru kabinets lēmumu pieņēma valdības sēdē, kas norisinājās aptaujas kārtībā.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja: "Vēlos uzsvērt, ka tas [lēmums par pasažieru pārvadājumu pārtraukšanu uz un no Lielbritānijas] ir darīts sabiedrības interesēs. Ārlietu ministrija jau labu laiku ir aicinājusi izvairīties no braucieniem ārpus valsts, ja vien tie nav īpaši būtiski, tādēļ ceru, ka tas neietekmēs daudzus, bet apzinos, ka noteikti būs problēmas."

Rinkēvičs piebilda, ka, ja būs nepieciešams, tad lēmums par repatriācijas reisiem tiks pieņemts tikai saziņā ar veselības ekspertiem un izvērtējot visus riskus, kā arī veicot nepieciešamos drošības pasākumus Latvijā, tos sagaidot. "Tuvākajās dienās tādi netiek plānoti. Par tālāko informēsim atkarībā no situācijas attīstības," norādīja ārlietu ministrs.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) portālu "Delfi" informēja, ka pierādīts, ka šis koronavīrusa variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā. Vairāku pētījumu rezultāti liecina, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja – līdz pat 70% salīdzinajumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem. Tomēr pagaidām nekas neliecina, ka šis vīrusa variants var izraisīt smagāku slimības gaitu.

Pirmais jaunā koronavīrusa varianta izraisītais slimības gadījums konstatēts š. g. 20. septembrī, tomēr vīrusa plašāka izplatīšanās konstatēta pēdējo nedēļu laikā. Atsevišķi gadījumi reģistrēti Dānijā, Nīderlandē, Belģijā, Īslandē un Austrālijā, skaidro SPKC.

Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) uzskata, ka ņemot vērā to, ka pašlaik nav pierādījumu, kas liecinātu par to, ka jaunais SARS-CoV-2 variants būtu plaši izplatīts, līdz ar to varētu būt efektīvi tie pasākumi, kas ierobežo vīrusa izplatīšanās uzliesmojuma agrīnā posmā: izvairīšanās no nebūtiskiem ceļojumiem uz un no vīrusa skartajām teritorijām, pastiprināta testēšana, kontaktpersonu izsekošana, slimnieku un kontaktpersonu izolēšana.


Jau ziņots, ka, ņemot vērā straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos un pieaugošo veselības nozares pārslodzes risku, valdība pagarinājusi ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim. Tās laikā noteikti stingri pulcēšanās un citi ierobežojumi, lai stabilizētu situāciju un novērstu strauju Covid-19 izplatību.

Līdz 11. janvārim nedrīkst notikt publiski pasākumi klātienē. Ārkārtējās situācijas laikā nedrīkst sniegt pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Stingras prasības ārkārtējās situācijas laikā ir arī sabiedriskās ēdināšanas vietām, kā arī tirdzniecības centriem.

Eiropas Savienība (ES) šogad varētu apstiprināt pirmās vakcīnas pret jauno koronavīrusu. Plānots, ka jau nākamā gada pirmajā ceturksnī vakcīnas būs pieejamas ES dalībvalstīs, tostarp Latvijā.
Šobrīd plānots, ka kopumā valsts apmaksāta vakcīna varētu tikt nodrošināta vairāk nekā 800 000 cilvēku. Ja vakcīnu ražotāji apstiprinās Latvijas pasūtījumu, šis skaits varētu būt lielāks.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka brīdī, kad tās būs pieejamas, Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!