Foto: AP/Scanpix
Latvija pauž gandarījumu par sākotnējo vienošanos sarunās par Irānas kodolprogrammu, portālu “Delfi” informēja Ārlietu ministrijā.

Kā norādījusi ministrija, vienošanās panākta par parametriem visaptverošam rīcības plānam Irānas kodolprogrammas ierobežošanai. Vienošanās par turpmākajiem soļiem Irānas kodolprogrammas jautājumā esot apliecinājums starptautiskās sabiedrības spējai risināt domstarpības, stingri ievērojot starptautiskās normas.

Ārlietu ministrija izsakām atzinību par konsekvento nostāju, meklējot risinājumu Irānas kodolprogrammas radītajiem izaicinājumiem. Tāpat novērtēta arī Irānas izvēle turpināt konstruktīvu dialogu ar starptautisko sabiedrību. Vienlaikus ministrija pauž cerību, ka iesaistītās puses turpinās intensīvu darbu, lai sagatavotu un īstenotu visaptverošu rīcības plānu Irānas kodolprogrammas jautājumam.

Plānu paredzēts sagatavot un apstiprināt ne vēlāk kā līdz 2015.gada jūnija beigām.

Vienošanās paredz, ka Irāna būtiski ierobežos urāna bagātināšanas spējas, atteiksies no plutonija ražošanas militārām vajadzībām, kā arī tiks paplašināta Starptautiskās atomenerģijas aģentūras inspektoru piekļuve Irānas kodolprogrammas infrastruktūrai, norāda ministrija.

Ja Irāna izpildīs vienošanās nosacījumus, pakāpeniski tiks atceltas starptautiskās sankcijas, kas noteiktas pret Irānu tās kodolprogrammas dēļ.

Sarunās piedalījusies Francija, Lielbritānija, Vācija, kā arī ASV, Ķīna un Krievija, bet koordinatora funkcijas pilda Eiropas Savienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!