Latvija līdz ar pārējām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pauž satraukumu par situāciju Tuvajos Austrumos un nosoda palestīniešu īstenoto varas sagrābšanu Gazas joslā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).
ĀM norāda, ka pirmdien Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sēdē Luksemburgā ES ārlietu ministri vienojās par ES nostāju Tuvo Austrumu miera procesa kontekstā. Latviju sēdē pārstāvēja ārlietu ministrs Artis Pabriks un Latvijas Pastāvīgais pārstāvis, ārkārtējais pilnvarotais vēstnieks Eiropas Savienībā Eduards Stiprais.

Latvija, līdz ar pārējām ES dalībvalstīm, ir dziļi satraukta par palestīniešu grupējuma "Hamas" īstenoto vardarbīgo varas sagrābšanu Gazas joslā un stingri nosoda uzbrukumus gan Palestīniešu pašpārvaldes drošības, gan citiem politiskajiem spēkiem, kā arī izsaka visdziļāko līdzjūtību, saistībā ar sadursmēs bojā gājušajiem civiliedzīvotājiem un humanitārajiem darbiniekiem.

ĀM norāda, ka krīzei Palestīniešu pašpārvaldē steidzami ir nepieciešams politisks risinājums. ES atbalsta prezidentu Mahmudu Abasu un viņa pieņemtos lēmumus par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu un jaunas valdības izveidošanu premjerministra Salama Fajada vadībā. ES aicina visas palestīniešu politiskās kustības respektēt prezidentu Mahmudu Abasu un viņa lēmumus.

ES pieņēma lēmumu nekavējoties atjaunot attiecības ar Palestīniešu pašpārvaldes struktūrām un steidzami meklēt iespējas sniegt tām finansiālu un praktisku atbalstu.

ES atbalsta Arābu Līgas prasību nodrošināt palestīniešu un Palestīniešu pašpārvaldes teritorijas vienotību, kā arī atbalsta Ēģiptes valdību tās centienos panākt pamieru starp konfliktējošajām palestīniešu kustībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!