Latvija ierindojas ceturtajā vietā Eiropā alkohola patēriņa ziņā, turklāt vairāk nekā jebkura cita nācija patērē stipro alkoholu, dzeršanas ziņā pārspējot pat Īriju, kur tam tērē visvairāk naudas, liecina Eiropas Komisijas (EK) pasūtītais pētījums.
Katrs eiropietis gadā izdzer vidēji 15 litru reibinošo dzērienu, bet Latvijā šis rādītājs ir 17 litri, raksta laikraksts "Diena". Dzeršana ir vēl lielāka problēma Ungārijā, Lietuvā un Čehijā, bet Eiropas "iemetēju" piecnieku noslēdz Īrija. Vismazāk alkohols tiek lietots Maltā.

"Eiropu var uzskatīt par globālās alkohola industrijas centru, kas ir gan lielākais tirgus, gan ražotājs. Ceturtdaļa no pasaulē patērētā alkohola top Eiropā, un vairāk nekā puse no ražotā vīna arī," teikts pētījumā. Austrumeiropā alkohola patēriņš ir vidēji par 20% augstāks nekā vecajās valstīs.

Pirmo reizi cenšoties izpētīt periodisko iedzeršanu, kad cilvēks iedzer pāris dzērienu vairāk par pieļaujamo, Eiropas kultūrās, konstatēts, ka smagākā problēma ir Īrijā, lai gan ar to aizraujoties viens no trim eiropiešiem. 40% Latvijas vīriešu un 10%-20% sieviešu atzīst, ka ar viņiem tā gadās vismaz reizi mēnesī. 70% Latvijā patērētā alkohola ir stiprais, kas ir augstāks rādītājs nekā jebkurā citā valstī - citur vairumā dzer alu un arī vīna patēriņš ir lielāks.

Lai gan neesot pamata bažām, ka ES kopumā pieaug arī pusaudžu alkoholisms, jaunajās valstīs tas ejot augšup un Latvijā jaunu meiteņu iedzērāju skaits pārsniedz zēnu. Pirmo reizi jaunieši alkoholu nomēģinot 12 ar pusi gadu vecumā, bet piedzeras 14.

EK patlaban izstrādā stratēģiju, kā palīdzēt valdībām apkarot alkoholismu, jo vienotas pieejas Eiropā nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!