Foto: Reuters/Scanpix

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) pagājušajā gadā ir apmierinājusi vien 8% pieprasījumu un bēgļa vai alternatīvo statusu piešķīrusi 29 ārvalstniekiem, kuru izcelsmes valstis netiek atklātas.

Kopumā PMLP saņēma 328 pieteikumus par patvēruma piešķiršanu, taču pārvalde atzina, ka bēgļa statusam kvalificējās seši, bet alternatīvajam statusam - 23 cilvēki. Alternatīvais statuss atšķiras ar to, ka PMLP reizi gadā pārskata konkrēto gadījumu, aģentūra LETA noskaidroja PMLP.

PMLP neatklāj patvēruma saņēmēju izcelsmes valstis. Tas saistīts ar likuma prasībām attiecībā uz informācijas konfidencialitātes nodrošināšanu un personas datu aizsardzību, kas ir īpaši aktuāli patvēruma meklētāju lietu gadījumos.

2014. gadā kopumā PMLP saņēma 364 šādus pieteikumus. Togad bēgļa statusu saņēma trīs cilvēki, bet alternatīvo statusu - 21 cilvēks. 2013. gadā tika saņemti 185 pieteikumi, 14 personas saņēma bēgļa, bet 21 - alternatīvo statusu.

Uz bēgļa statusu var pretendēt trešās valsts valstspiederīgais, kurš pamatoti baidās no vajāšanas saistībā ar viņa rasi, reliģiju, tautību, piederību pie noteiktas sociālās grupas vai viņa politiskajiem uzskatiem.

Uz alternatīvo statusu var pretendēt trešās valsts valstspiederīgais vai bezvalstnieks, kuram nevar piešķirt bēgļa statusu, ja ir pamats uzskatīt, ka viņš pēc atgriešanās savā izcelsmes valstī varētu tikt pakļauts smagam kaitējumam un šī iemesla dēļ nespēj vai nevēlas pieņemt minētās valsts aizsardzību.

Jau ziņots, ka pērn Latvijas robežu nelikumīgi šķērsojuši vairāki simti ārvalstnieku, no kuriem lielākā daļa ir Vjetnamas pilsoņi. Pērn rudenī robežsardze aizturējusi divas irākiešu grupas, kopumā 57 cilvēkus. Daļa no ārvalstniekiem pieprasījuši patvērumu Latvijā.

Neskatoties uz ikdienā vērojamiem nelegālo imigrantu mēģinājumiem nokļūt Latvijā, Latvija piekritusi divu gadu laikā uzņemt 531 patvēruma meklētāju no Grieķijas un Itālijas. Pirmie desmit patvēruma meklētāji varētu ierasties februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!