Foto: Shutterstock
Pērn Latvijā garā klepus gadījumu skaits vairāk nekā 20 reizes pārsniedzis pēdējo piecu gadu vidējos rādītājus, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Ja no 2007.gada līdz 2011.gadam Latvijā tika reģistrēti kopumā 57 garā klepus gadījumi, tad pērn 264, tai skaitā 186 apstiprināti.

Augstākā saslimstība reģistrēta Rīgas reģionā, kam seko Latgale, Pierīga un Zemgale. Turklāt visbiežāk slimība skārusi bērnus - 145 jeb 77,9% no visiem apstiprinātajiem saslimušajiem, tostarp 14 zīdaiņus. Diemžēl viens zīdaiņa saslimšanas gadījums beidzies letāli.

Lielākā daļa sasirgušo bērnu bijuši 12 gadus veci - kopumā 140. Savukārt pieaugušo vidū augstākā saslimstība reģistrēta 18 līdz 29 gadu vecumā un 40 līdz 49 gadu vecumā.

Vairāk nekā puse jeb 59,7% saslimušo bija vakcinējušies pret garo klepu, bet 40,3% nebija vakcinējušies, nebija zināms viņu vakcinācijas statuss, vai arī nebija saņemtas visas nepieciešamās potes pret garo klepu.

SPKC speciālisti skaidro, ka saslimstībai ar garo klepu ir pieauguma tendence ne tikai Latvijā. Slimības uzliesmojumi pēdējos gados ir vērojumi arī citās Eiropas valstīs, piemēram, Igaunijā garā klepus uzliesmojums turpinās kopš 2006.gada un lielākais gadījumu skaits - 1295 - tika reģistrēts 2010.gadā. Pērn Igaunijā reģistrēti 132 šīs slimības gadījumi.

Latvijā pote pret garo klepu ir iekļauta valsts apmaksāto vakcināciju kalendārā. Pirmā pote tiek ievadīta jau divu mēnešu vecumā, nākamā četru mēnešu vecumā, kam seko vēl viena pote sešu mēnešu vecumā un pote 12 līdz 15 mēnešu vecumā. Pēdējā pote tiek ievadīta septiņu gadu vecumā.

Speciālisti norāda, ka vakcinācijas nodrošinātā imunitāte pret garo klepu laika gaitā mazinās - tās ilgums ir ap četriem līdz 12 gadiem, tādēļ ir iespējami garā klepus uzliesmojumi ar lielāku gadījumu skaitu tieši pusaudžu un pieaugušo vidū.

Saslimstības mazināšanai epidemiologi rosina apsvērt iespēju iekļaut valsts vakcinācijas kalendārā pusaudžu vakcināciju pret garo klepu 14 gadu vecumā, kā arī trešo vakcināciju.

Tāpat viņi aicina apsvērt pieaugušo vakcinācijas iespējas ar mērķi mazināt zīdaiņu inficēšanās risku ar garo klepu, jo šajā vecumā tā ir dzīvību apdraudoša slimība.

SPKC atgādina, ka galvenā garā klepus pazīme ir smacējošas klepus lēkmes. Slimības ierosinātājs ir baktērija, kas izraisa iekaisumu elpceļu gļotādā un organisma intoksikāciju. Infekcija izplatās gaisa pilienu ceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!