Foto: NASA/MODIS
Jēlas un Kolumbijas universitāšu pētījumā par zaļāko valsti pasaulē nosaukta Šveice, bet uzreiz pēc tās - Latvija, kas apsteigusi tādas valstis kā Norvēģija, Francija, Lielbritānija un Zviedrija.

Kā informēja biedrības "homo ecos:" izpilddirektore Sanita Rībena, "Environmental Performance Index" (EPI) pētījumā 132 valstu konkurencē Latvija iekļuvusi otrajā vietā.

EPI ir kvantitatīvs pētījums, kas seko nacionālajiem vides rezultātiem, lietojot labākos pieejamos datus. Pētījums tiek veikts jau ilgāku laiku, reizi divos gados publicējot rezultātus. 2008.gadā Latvija bija astotajā vietā, savukārt 2010.gadā - 21.vietā.

Biedrība "homo ecos:" šo universitāšu pētījumam EPI plašākas sabiedrības uzmanību pievērsa jau pirms diviem gadiem, ar sociālo kampaņu "Latvija - zaļākā valsts pasaulē?" aicinot cilvēkus mainīt savus paradumus, lai tie būtu videi draudzīgi.
"Latvijas vislielākā bagātība ir tās resursi - bioloģiskā daudzveidība, ūdens un gaiss.

Tas viss rada mums nenovērtējami karalisku dzīves vidi, ja salīdzinām ar ļoti daudzām citām vietām pasaulē, taču diemžēl šie resursi nav mūžīgi. Tie ir pārāk vērtīgi, lai tos aprēķinātu naudā, taču tie piešķir pievienoto vērtību mūsu valstij. To ir svarīgi atcerēties, plānojot Latvijas tautsaimniecības attīstību," akcentēja Rībena.

Kā papildinājumu nu jau tradicionālajam EPI pētījumam Jēlas un Kolumbijas universitāšu pētnieki šogad piedāvā arī pētījumu "Pilot Trend Environmental Performance Index". Pētījums atklāj, kā laika periodā no 2000.gada līdz 2010.gadam valstis soli pa solim ir risinājušas vides aizsardzības jautājumus. Šajā indeksā Latvija ir pirmajā vietā.

EPI projekta direktore Endžela Hsjū norādīja, ka Latvija pēdējos gados ir ieguldījusi lielu enerģiju, īstenojot dažādas vides iniciatīvas, piemēram, nelietojot ogles enerģijas ražošanā un aktīvi atjaunojot mežus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!