Foto: LETA

Sestdien aprit divi gadi kopš "Maxima" veikalā Zolitūdē iebruka jumts, laupot 54 cilvēku dzīvības, tādēļ Rīgā paredzēti vairāki atceres pasākumi, tostarp pagaidu piemiņas vietas atklāšana.

Pulksten 17 traģēdijas vietā Priedaines ielā 20 notiks dievkalpojums, bet pēc tam paredzēta pagaidu piemiņas vietas atklāšana, liecina biedrības "Zolitūde 21.11" publicētā informācija.

Pulksten 17:44 uz AB dambja Zolitūdes notikumu piemiņai tiks iedegts viens no gaismas festivāla "StaroRīga" objektiem – instalācija "Gaismu sauca". Lieljaudas prožektori vērsīs gaismas starus debesīs, aicinot ikvienu šajā brīdī domās pieminēt Zolitūdes traģēdijas upurus.

Savukārt no pulksten 10 līdz 16 Rīgas domē (RD) un no pulksten 16 līdz 20 traģēdijas vietā notiks piemiņas grāmatas "Atceries Zolitūdi" prezentācija. Grāmatas svinīgā prezentācija paredzēta pulksten 11:30 Rātsnamā, Rīgas domes sēžu zālē. Tās laikā biedrība "Zolitūde 21.11" pateiksies un dāvinās piemiņas grāmatu tiem cilvēkiem un organizācijām, kas pirms diviem gadiem piedalījās glābšanas darbos, kā arī tiem, kuri šo gadu laikā palīdzējuši cietušajiem pārvarēt traģēdijas sekas, informēja RD.

Grāmatas autori ir gan traģēdijā izdzīvojušie, gan bojāgājušo tuvinieki, kopumā vairāk nekā 120 cilvēku. Grāmatā ir trīs daļas: "Tie, kas aizgāja" – stāstījumi par bojāgājušajiem; "Tie, kas izdzīvoja" – izdzīvojušo un glābēju atmiņas; "Tie, kas glāba" – glābšanas operāciju dalībnieku – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, slimnīcu mediķu, Nacionālo bruņoto spēku, Zemessardzes karavīru, Rīgas pašvaldības policijas darbinieku – pilns saraksts.

Jau vēstīts, ka sabrukušā veikala "Maxima" vietā tiks uzstādīts pagaidu memoriāls – simbolisks ''gaismas stabs'', kas tiecas uz debesīm, ar izgaismotiem skaitļiem "21.11.2013". Objekts teritorijā tiks izvietots uz nenoteiktu laiku – kad visa teritorija pāries Rīgas pašvaldības īpašumā, tiks rīkots konkurss pastāvīgas piemiņas vietas izveidei. ''Gaismas staba'' idejas autore ir RD Īpašuma departamenta māksliniece Arta Goldberga.

Pagaidu memoriāls tiks izvietots sagruvušās ēkas teritorijā – vietā, kur atradās ieeja veikalā. Uz tā būs teksts: "2013. gada 21. novembrī šajā vietā, Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu." Teksts uz "gaismas staba" būs trīs valodās: latviešu, krievu un angļu.

Ziņu aģentūras LETA infografika: Traģēdija Zolitūdē. Pēc diviem gadiem.

Zolitūdes traģēdija notika 2013. gada 21. novembrī, kad, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, gāja bojā 54 cilvēki. Tā ir lielākā traģēdija Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!