Foto: F64
Pieminot 1949.gada 25.marta deportāciju un komunistiskā genocīda upurus, Latvijā pirmdien plānoti vairāki pasākumi.

Rīgas Domā plkst.19, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltītā koncertā, pirmo reizi Latvijā tiks atskaņots mūsdienu amerikāņu komponista Roberta Morana "Trīsvienības rekviēms".

Skaņdarbs rakstīts 2011.gadā pēc Ņujorkas Trīsvienības baznīcas pasūtījuma kā veltījums 2001. gada 11. septembra traģēdijas 10. gadadienai. Septiņdaļīgā kompozīcija radīta zēnu korim, ērģelēm, četriem čelliem un arfai, izmantojot psalmu "Tas Kungs ir mans gans" un tradicionālās rekviēma daļas.

Liepājā, pieminot 1949.gada 25.marta skaudros notikumus, plkst.12 Liepājas muzeja telpās pulcēsies Liepājas Politiski represēto kluba biedri. Savukārt plkst.13 viņi ar autobusu dotos uz Tores staciju, lai vietā, no kuras liepājniekiem sākās sāpju un moku ceļš, godinātu represiju upurus.

Plkst.15 pie Valmieras dzelzceļa stacijas notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts atceres brīdis. Pasākumā piedalīsies Valmieras Kultūras centra politiski represēto vīru koris "Baltie bērzi" un vīru vokālais ansamblis "8.marts", Latvijas politiski represēto apvienības Valmieras nodaļas un Zemessardzes 22. kājnieku bataljona pārstāvji.

Latvijā 25.marts ir sēru diena, kad tiek pieminētas 1949.gada deportācijas un komunistiskā genocīda upuri. Šajā dienā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem. Uz Sibīriju deportēja aptuveni 44 000 cilvēku - ģimenes ar bērniem un sirmgalvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!