Foto: Pexels

Ministru kabinets otrdien, 5. aprīlī, atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) priekšlikumu piešķirt 100 000 eiro kara noziegumu izmeklēšanai Ukrainas teritorijā.

Valdības lēmums paredz no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt TM 100 000 eiro, lai veiktu Latvijas brīvprātīgo atbalsta maksājumu Starptautiskajai krimināltiesai un nodrošinātu neatliekamu finansiālā atbalsta sniegšanu Starptautiskajai krimināltiesai ar mērķi atbalstīt un veicināt Starptautiskās krimināltiesas uzsākto izmeklēšanu par iespējamajiem kara noziegumiem Ukrainas teritorijā.

TM informēja, ka Starptautiskās krimināltiesas galvenais resurss patlaban tiek veltīts Ukrainā izdarīto noziegumu izmeklēšanā. Minētās krimināltiesas dalībvalstis, tostarp Latvija, ir saņēmušas Starptautiskās krimināltiesas prokurora notu ar aicinājumu sniegt praktisku palīdzību prokurora birojam, tostarp, veicot brīvprātīgas finansiālas iemaksas, lai palīdzētu birojam pēc iespējas efektīvi strādāt pie situācijām vai lietām, kas pašlaik tiek izmeklētas vai tiek izskatītas.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Konservatīvie) šā gada 24. martā piedalījās Starptautiskās krimināltiesas dalībvalstu sanāksmē Hāgā un pauda stingru atbalstu krimināltiesas darba stiprināšanai un uzsvēra Starptautiskās krimināltiesas centrālo lomu šī brīža starptautiskajās krimināltiesībās un cīņā ar smagākajiem noziegumiem.

"Jāapzinās, ka šobrīd Starptautiskās krimināltiesas uzsāktais darbs ir izšķirošs Eiropas nākotnei un, ja kara noziedznieki netiks sodīti, ja sankcijas pret viņiem nebūs pietiekami efektīvas, tad visai pasaulei būs jāsaskaras ar sekām – agresors netiks kavēts turpināt pret visu civilizāciju vērsto destruktīvo darbību," pauda TM.

Starptautiskā krimināltiesa ir dibināta 2002. gadā ar pastāvīgo mītni Hāgā, Nīderlandē, un tās darbību regulē 1998. gada 17. jūlija Romas Starptautiskās krimināltiesas Statūti, kuriem pievienojušās 123 pasaules valstis. Latvijā Statūti stājās spēkā 2002. gada 1. septembrī.

Atbilstoši Statūtu 5. pantam Starptautiskās krimināltiesas jurisdikcijā ietilpst genocīds, noziegumi pret cilvēci, kara noziegumi un agresija. Starptautiskā krimināltiesa ir pēdējā instance, kas nodarbojas ar sevišķi smagu noziegumu pret cilvēci izmeklēšanu un sodīšanu.

Starptautiskās krimināltiesas budžetu galvenokārt veido tās dalībvalstis, veicot ikgadējās iemaksas atbilstoši noteiktajai dalībvalstu skalai, kas balstīta uz Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā asamblejā pieņemtajām dalībvalstu iemaksu kategorijām.

Jau vēstīts, ka Hāgā bāzētās Starptautiskās krimināltiesas (SKT) izmeklētāju grupa marta sākumā devās uz Ukrainu, lai izmeklētu aizdomas par kara noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!