Foto: F64

Latvijā pietrūkst bezmaksas valsts valodas kursu, jo šādu iespēju piedāvā tikai divas organizācijas, secinājis LTV raidījums "de facto".

Raidījums aprēķinājis, ka to cilvēku skaits, kuri dzīvo Latvijā un nepietiekoši vai vispār neprot valsts valodu, varētu būt ap 150 000. Aptuveni tikpat daudz, cik iedzīvotāju vienkopus ir Daugavpilī, Ventspilī un Liepājā.

Valsts līmenī bezmaksas valsts valodas kursus piedāvā tikai divas organizācijas – par bezdarbniekiem rūpējas Nodarbinātības aģentūra (apmaksā Eiropas sociālais fonds), par visiem pārējiem - Sabiedrības integrācijas fonds (valsts budžeta līdzekļi). Kursus saviem iedzīvotājiem piedāvā arī vairākās pašvaldības – visvairāk Rīgā. Un pieprasījums tiešām ir milzīgs, uzsver raidījums. Kursu organizētāji stāsta – pieraksts uz tiem parasti beidzas jau pirmajā dienā.

Apmācībās, ko piedāvā gan Rīgas pašvaldība, gan nodarbinātības aģentūra, gan arī sabiedrības integrācijas fonds, vietu skaists kopš 2012. gada samazinājies vismaz divas reizes, norāda raidījums. Pirms pieciem gadiem apgūt valsts valodu varēja vairāk nekā 7 000 cilvēki gadā, tagad – nedaudz vairāk par trīs tūkstošiem.

"de facto" atzīmē, ka samazinās arī finansējums. Arī valsts budžeta tēriņi šādām apmācībām šo gadu garumā samazinājušies vismaz divreiz – no vairāk nekā 200 tūkstošiem eiro gadā uz 100 tūkstošiem.

Raidījums secina, ka valsts valodas apmācības politikas plānošanas dokumentos nav prioritāte. Pēdējo valsts valodas attīstības programmu parakstījusi kādreizējā izglītības ministre ministre Ina Druviete. Viņa skaidro: "Kursiem jābūt, tie jāuztur, bet ne vairāk kā līdzšinējā līmenī, un tik tiešām pats svarīgākais ir tas, vai šiem cilvēkiem būs iespējas un nepieciešamību savas latviešu valodas zināšanas izmantot. Mēs esam pašreiz nonākuši tādā valsts valodas politikas attīstības stadijā, kur daudz lielāka uzmanība ir jāpievērš tieši valodas lietojumam neformālā vidē tur, kur to neprasa likums. Bet tur, kur to prasa mūsu sabiedrības attīstības loģika".

de facto" atgādina, ka nākamgad palīgā nāks Eiropas Savienība (ES) - Izglītības un zinātnes ministrija sāks dalīt 27 miljonus ES struktūrfondu finansējumu pieaugušo izglītībai, tostarp, valsts valodas apmācībām. Cik lielu summu piešķirs tieši latviešu valodas kursiem, būs atkarīgs no katras pašvaldības vēlmēm, ziņo raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!