Latvija ir iesniegusi pieprasījumu ASV valdībai mobilo reaktīvo zalvju iekārtu (HIMARS) iegādei, portālam "Delfi" apstiprināja Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons. Latvija cer, ka HIMARS varētu nonākt mūsu karavīru rīcībā līdz 2025. gadam, tomēr lielais šo ieroču pieprasījums Ukrainā, iespējams, HIMARS piegādi Latvijai varētu palēnināt.

HIMARS sistēmas plāno iegādāties visas trīs Baltijas valstis. "Mēs jau iepriekš, kad tika veidots budžets, teicām, ka mums ir trīs galvenās prioritātes - pretkuģu raķetes, pretgaisa aizsardzība un tālās darbības artilērija jeb HIMARS.

Šo iekārtu iegāde ir visu Baltijas valstu kopējs lēmums un projekts. Mēs esam iesnieguši ASV valdībai pieprasījumu par pieejamību un cenām, un tagad gaidām atbildi. Mēs ceram, ka līdz septembrim saņemsim apstiprinājumu tāpat kā Igaunija, par kuras HIMARS iepirkumu jau bija ziņas presē. ASV puse tālāk pasūtīs HIMARS sistēmas to ražotājiem - uzņēmumam "Lockheed Martin". ASV veiks arī iepirkumu no ražotāja un nodrošinās mūsu karavīru apmācību darbam ar HIMARS," norādīja Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Gaida cenu piedāvājumu


Garisons uzsvēra, ka pagaidām nespekulēs ar skaitļiem, cik daudz HIMARS iekārtas Latvija iegādāsies, cik tas maksās un kādas raķetes mūsu armija piepirks klāt. "Par skaitļiem un daudzumiem es vēl negribu runāt. Gala lēmums tiks pieņemts tad, kad mēs redzēsim piedāvājuma ciparus. Tad mēs sapratīsim, ko un cik daudz mēs varam atļauties pirkt.
HIMARS iekārtas nav tas dārgākais, dārgākās ir raķetes, ar kurām tas šauj. Piemēram, viena HIMARS raķete, kuras šaušanas attālums ir līdz 300 kilometriem, pirms kara Ukrainā maksāja vienu miljonu dolāru. Šobrīd HIMARS raķetes Ukrainā ir ļoti pieprasītas, to patēriņš ir krietni pieaudzis, attiecīgi ir mainījušās gan cenas, gan piegādes laiki. HIMARS iekārtas būs jāsaslēdz komandvadības sistēmā, kas arī maksā naudu," portālam "Delfi" skaidroja AM valsts sekretārs.

Latvija bija plānojusi, ka HIMARS sistēmas tiks piegādātas un ievestas Latvijā trīs gadu laikā, sākot no brīža, kad tiks parakstīts līgums. Latvija ir rēķinājusies, ka HIMARS mums izmaksās virs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!