Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 3588 Covid-19 izmeklējumi, reģistrēti 824 jauni inficēšanās gadījumi, bet ziņots par trim mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Mirušie bijuši šādās vecuma grupās: divi cilvēki 60-69 gadu vecumā, viens 80-89 gadu vecumā. No tiem visi nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 23,0%, savukārt 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir palielinājies līdz 189,7.

Latvijā ar Covid-19 kopumā līdz šim inficējušies 834 535 cilvēki.


SPKC pārstāve Ilze Arāja pozitīvo Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu skaidroja ar to, ka Jāņos bija īpaši garas brīvdienas, turklāt "sarkanie datumi", kad ne visas laboratorijas strādāja vai to darba laiks bija ļoti ierobežots, tāpēc testēšana tika veikta daudz mazākā apjomā. Respektīvi pirmdien, kad visi atkal atgriezās darbā, veikts vairāk testu.

Arāja skaidroja, ka pieaugoša dinamika ir novērota arī iepriekš pēc nedēļas nogalēm, kad pirmdienās un otrdienās ir augstāki saslimstības rādītāji.

Tāpat viņa uzsvēra, ka situācija kopumā jau kopš jūnija sākuma ir ar augošu tendenci – ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs, līdz ar to kopējais Eiropas saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs pamazām palielinās.

To viņa skaidroja ar to, ka ir atsākusies ceļošanas sezona, ir lielāka sabiedrības kopējā kustība, tāpat notiek daudz vairāk pasākumu, ko cilvēki apmeklē. Arāja norādīja, ka tie ir arī faktori, kas jāņem vērā, apmeklējot citas valstis.

Tāpat Arāja atgādināja par drošības pasākumu ievērošanu, piemēram, roku mazgāšanu. Viņa uzsvēra, ka, riska grupās esošiem cilvēkiem, apmeklējot vietas, kur nevar ievērot distanci, būtu jālieto sejas maska vai respirators.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!