Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirmo reizi Latvijā kādai pacientei cīņā ar vairogdziedzera vēzi izmantota jauna radioaktīvā joda (131-ImIBG jeb radioaktīvā joda metiljodobenzilguanidīna) terapija, portālu "Delfi" informēja Rīgas Austrumu slimnīca.

Aptuveni 50 gadus veca paciente ārstējās Latvijas Onkoloģijas centra Kodolmedicīnas klīniskajā daļā. Tās vadītāja Antra Bērziņa skaidro, ka radioaktīvā joda terapija galvenokārt ir izmantota vairogdziedzera papillārās un folikulārās vēža formas metastāžu diagnostikā un ārstēšanā. Gadā vidēji pieciem līdz 10 pacientiem ir diagnosticēta vairogdziedzera vēža forma, kas var nepakļauties parasti izmantojamajai terapijai.

Ārsti norāda, ka pacientei terapijas procedūra noritēja bez komplikācijām un pašreiz sieviete no stacionāra ir izrakstīta. Pēc vairākiem mēnešiem notiks atkārtota izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai ir panākts terapijas efekts.

Lai Latvijā varētu piemērot radioaktīvā joda terapiju, Rīgas Austrumu slimnīca iegādājās īpašu iekārtu preparātu ar radioaktīvu starojumu ievadīšanai. Pēc ievadīšanas radioaktīvais izotops ar asins plūsmu nonāk metastātiskajās vēža šūnās, apstarojot tās no iekšpuses un iznīcinot. Radioaktīvais jods bojā tikai perēkļus, nekaitējot veselajiem audiem.

Latvijas Onkoloģijas centrā strādā vienīgā Kodolmedicīnas nodaļa valstī, kurā norit ne vien diagnostiskais darbs, bet tiek veiktas arī ārstnieciskās procedūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!