Foto: Shutterstock

Kultūras ministrija (KM) aicinās valdību lemt par papildus līdzekļu piešķiršanu Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), lai Latvijā bezmaksas zemes apraidē nodrošinātu Ukrainas televīzijas kanālu "Ukraine 24".

Ministrijā norāda, ka kopš šā gada 24. februāra Ukrainā notiek karadarbība un arvien vairāk bēgļu pamet Ukrainas valsti un ierodas arī Latvijā, tāpēc nepieciešams nodrošināt operatīvas un objektīvas informācijas sniegšanu bez maksas ukraiņu bēgļiem saprotamā valodā.

"To var īstenot ar ārvalsts televīzijas programmas, kura raida mazākumtautību valodās un viena no mazākumtautību valodām ir ukraiņu valoda, pieejamības nodrošināšanu tīklā, kurā notiek bezmaksas televīzijas programmu izplatīšana ar zemes raidītājiem, papildus jau esošajām programmām," skaidroja KM.

Ukrainas Kultūras un informācijas politikas ministrija ar Ukrainas mediju atbalstu ir paziņojusi par televīzijas programmas "Ukraine 24" apraides signāla nodošanu ikvienam, kas ir ieinteresēts izplatīt šo televīzijas programmu savas valsts teritorijā, un aicinājusi izplatīt šo programmu, lai nodrošinātu patiesas un objektīvas informācijas pieejamību pasaules iedzīvotājiem un sabiedrības informēšanu par notiekošo karadarbību Ukrainas teritorijā.

Lai nodrošinātu "Ukraine 24" apraidi Latvijā, KM aicinās valdību lemt par 32 790 eiro piešķiršanu NEPLP. Par minētajiem līdzekļiem plānots veikt kapitālieguldījumus infrastruktūras izveidē un maksājumus ārpakalpojumu sniedzējiem, lai nodrošinātu programmas "Ukraine 24" signāla padošanu līdz VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" televīzijas galvas stacijai atbilstošā formātā.

Patlaban tīklā, kurā notiek bezmaksas televīzijas programmu izplatīšana ar zemes raidītājiem, tiek nodrošināta sabiedriskā medija VSIA "Latvijas Televīzija" programmu izplatīšana un trīs komerciālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmām - SIA "Vidzemes Televīzija", AS "TV Latvija" un SIA "4.vara".

Kopumā tīklā, kurā notiek bezmaksas televīzijas programmu izplatīšana ar zemes raidītājiem, pieejamas šādas programmas – "LTV1", "LTV7", "ReTV", "TV24" un "TV4".

Jau vēstīts, ka NEPLP pieņēmusi vairākus lēmumus, ar kuriem Latvijā slēgti Krievijas TV kanāli ar mērķi ierobežot dezinformācijas, propagandas, naida runas un naidīga satura izplatību.

Tāpat NEPLP lēmusi Latvijā bloķēt visus ar "Sputnik" saistītos interneta resursus, tostarp vietni "Baltnews.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!