Foto: F64
Latvija plānojusi iesaistīties Eiropas Demokrātijas fonda dibināšanā, kura izveidi pēc vēlēšanām Baltkrievijā un arābu pavasara notikumiem ierosināja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Par Latvijas iesaisti fonda dibināšanā otrdien lems valdība.

Ārlietu ministrija informējusi, ka 2011.gada sākumā saistībā ar pērn Baltkrievijā notikušajām vēlēšanām, kā arī arābu pavasara notikumiem Eiropas Savienības (ES) dienvidos Sikorskis nāca klajā ar iniciatīvu veidot Eiropas Demokrātijas fondu ("European Endowment for Democracy", EED), lai finansiāli atbalstītu šajās valstīs veidošanās procesā esošās demokrātiskās organizācijas un pilsonisko sabiedrību.

ES Augstā pārstāve Ketrīna Eštone un Eiropas Komisija ideju atbalstīja. Dalībvalstis vienojās, ka politiskais atbalsts fonda izveidei tiks pausts, ES dalībvalstīm parakstot deklarāciju par EED izveidi. Pēc deklarācijas apstiprināšanas tiks izveidoti fonda statūti un noteikti darbības principi.

ES Padomes darba grupās dalībvalstis vienojušās par deklarācijas projektu, kurā atspoguļoti EED darbības galvenie principi.

Fonda mērķis ir veicināt dziļu un ilgtspējīgu demokrātiju valstīs, kuras ir pārejas procesā un kuru sabiedrības cīnās par demokrātiskas attīstības iespējām. Fonds būs papildinošs instruments ES realizētajām un finansētajām programmām ES kaimiņu reģionā. Uz fonda finansējumu varēs pretendēt ES kaimiņvalstu politisko un sabiedrisko kustību, nevalstisko organizāciju, neatkarīgo mediju pārstāvji ar nosacījumu, ka tie atbalsta demokrātiskās vērtības, kā arī cilvēktiesību un nevardarbības principus. Tas darbosies uz dalībvalstu brīvprātīgu iemaksu pamata.

Dalība fondā būs pieejama arī citām Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas (EFTA) dalībvalstīm ar nosacījumu, ka tās atbalsta fonda mērķus un ir gatavas veikt iemaksas.

Latvija atbalsta Eiropas Demokrātijas fonda dibināšanas mērķi veicināt dziļu un ilgtspējīgu demokrātiju ES kaimiņvalstīs, tādēļ atbalsta deklarācijas apstiprināšanu.

Plānots, ka valdība pilnvaros Latvijas vēstnieci ES Ilzi Juhansoni parakstīt deklarāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!