Foto: F64

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 16. februārī, atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu izstrādāt grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, paredzot Latvijai iespēju pārdot pāri palikušās vakcīnas pret Covid-19 citu valstu valdībām.

Komisijas vadītājs Juris Rancāns (JKP) informēja kolēģus par VM vēstuli, kurā tā lūdz komisiju izstrādāt grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, paredzot valstij iespēju pārdot citām valstīm pāri palikušās vakcīnas pret Covid-19. Patlaban likums atļauj vakcīnas tikai ziedot.

Veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) padomniece juridiskajos jautājumos Dace Spaliņa informēja, ka jautājums par iespēju Latvijai pārdot vakcīnas citām valstīm tika atbalstīts pirmdien, 14. februārī, notikušajā koalīcijas sadarbības sanāksmē.

Spaliņa skaidroja, ka patlaban Publiskās mantas atsavināšanas likums neparedz iespēju pārdot Covid-19 vakcīnas, bet likums atļauj vakcīnas ziedot. Tomēr, lai rastu iespēju pārdot pāri palikušās vakcīnas, rosināts šādu iespēju iekļaut Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā. Tāpat kā par vakcīnu ziedošanu arī par to pārdošanu lems Ministru kabinets, bet iegūtie līdzekļi tiks ieskaitīti valsts pamatbudžetā.

Tāpat Spaliņa informēja, ka, pārdodot vakcīnas, ir jāņem atšķirīgie nosacījumi noslēgtajos līgumos ar vakcīnu ražotājiem, piemēram, "Pfizer-BioNTech" ražoto vakcīnu "Comirnaty" var pārdot jebkurai valstij, bet "Moderna" ražotās vakcīnas "Spikevax" tālāk pārdošanai ir citi nosacījumi. VM pārstāve arī piebilda, ka vakcīnas nevar pārdot dārgāk nekā tās tika iegādātas.

Patlaban gan neviena valsts nav izrādījusi interesi par vakcīnu iegādi, tomēr Ārlietu ministrija meklējot valstis, kuras vēlētos no Latvijas iegādāties Covid-19 vakcīnas. "Mums ir dots valdības atbalsts runāt par konkrētiem vakcīnu apjomiem, bet darījuma partneris vēl nav atrasts. Tiesa, situācija kuru katru brīdi var mainīties," norādīja Spaliņa. Viņa gan neprecizēja, cik lielu vakcīnu apjomu Latvija varētu pārdot.

Opozīcijas deputāts Māris Možvillo (Neatkarīgie) atgādināja, ka pirms diviem gadiem Eiropas Savienība ieguldīja miljardiem eiro, lai ražotāji varētu radīt vakcīnas pret Covid-19, bet tagad Latvija ir "iedzīta stūrī", jo valstij pašai ir jāmeklē, kam pārdot pāri palikušās vakcīnas.

Možvillo rosināja pāri palikušās vakcīnas atgriezt ražotājiem, jo Latvija nevar uzņemtie tirgot preci, kas nav mūsu. Spaliņa gan atsaucās uz līgumu nosacījumiem, kas neparedz iespēju pāri palikušās vakcīnas atgriezt ražotājam. "Varam vai nu pārdot, vai ziedot," uzsvēra VM pārstāve.

Komisija vienojās izstrādāt VM rosinātos likuma grozījumus, kurus Saeima pirmajā lasījumā varētu skatīt nākamnedēļ, bet tie varētu stāties spēkā marta sākumā.

Latvija līdz 2022. gada 31. janvārim ir ziedojusi 473 070 vakcīnu devu šādām valstīm: Albānijai (30 000), Beninai (80 000), Ēģiptei (115 000), Gruzijai (83 070), Kenijai (55 200), Moldovai (30 000), Tunisijai (49 800) un Vjetnamai (30 000)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!