Foto: Viesturs Radovics, DELFI
Ņemot vērā, ka Baltkrievija atbalsta Krievijas sākto karu Ukrainā, Latvija plāno ar to pārtraukt pārrobežu sadarbības līgumu.

30. augusta valdības sēdes darba kārtībā iekļauts jautājums par Latvijas un Baltkrievijas valdību vienošanās par pārrobežu sadarbības pamatprincipiem denonsēšanu jeb vienpusēju pārtraukšanu.

Kā skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, vienošanās parakstīta un stājās spēkā 1998. gadā.

Dokumentā noteiktas Latvijas administratīvi teritoriālās vienības, uz kurām tiek attiecināta šīs vienošanās darbība.

Vienošanās mērķis ir veicināt pārrobežu sadarbību starp abu valstu vietējās varas institūcijām.

Sākotnēji bija paredzēts, ka vienošanās noslēgta uz 10 gadiem, bet pēc tam automātiski pagarināta uz turpmākiem pieciem gadiem, ja neviena no pusēm nepaziņo par vēlēšanos to pārtraukt.

Ņemot vērā, ka Krievija sākusi militāru iebrukumu Ukrainā un Baltkrievija ir tajā iesaistījusies un atbalstījusi, vienošanās pārtraukšana būtu daļa no pretpasākumiem, lai atturētu agresiju.

Kā norāda VARAM, atbilstoši mūsdienu starptautiskajām tiesībām, jebkurai valstij ir tiesības veikt pasākumus pret valsti, kas pārkāpj saistības pret starptautisko sabiedrību kopumā.

Ministrija arī skaidro, ka tikusi izvērtēta iespēja apturēt vienošanos uz laiku. Taču vienošanās esošais piecu gadu darbības periods beidzas nākamā gada 9. jūlijā, tādēļ tās darbības apturēšana uz laiku var radīt juridiski neskaidru situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!