Foto: Shutterstock
Pirmdien pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 3245 cilvēki, bet otro - 63, tādējādi kopumā vakcinētas 3308 personas, lai gan kopumā līdz šim vakcinēti 100 609 Latvijas iedzīvotāji, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Salīdzinot ar aizvadītās nedēļas pirmdienu, vakcinēšanas tempi ir pieauguši, jo 8.martā kopumā tika vakcinētas 1649 personas, tādējādi neizpildot veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) pagājušajai nedēļai izvirzīto mērķi ik dienu sapotēt vismaz 2500 cilvēku, kas ir par 500 cilvēkiem dienā vairāk, nekā bija iepriekšējos periodos.

Taču šonedēļ jau pirmajā dienā sasniegts Vakcinācijas projekta biroja nospraustais mērķis pret Covid-19 vakcinēt vidēji 3000 cilvēku, kas tiek noteikts vadoties no Latvijai piegādāto vakcīnu skaita. Vakcinēto cilvēku skaits NVD statistikā par vakardienu gan vēl var pieaugt, jo ne visi mediķi datus "E-veselības" sistēmā ievada tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā ir saņēmuši 82 432 cilvēki, bet abas devas –18 177 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021. gada 1. janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmis 4,35% iedzīvotāju, bet abas – 0,96%.

Pirmdien vairums no pirmo poti saņēmušajiem bija personas vecumā virs 60 gadiem, jo to saņēma 2484 cilvēki. Tāpat pirmo poti saņēma 235 personas no citu paaugstinātas risku grupas, 170 personas ar hroniskām slimībām, 145 ārstniecības personas, 101 persona ar epidemioloģisko indikāciju – uzliesmojums, epidēmija, 52 ārstniecības iestādes darbinieki, 23 sociālo aprūpes centru darbinieki un seši to iemītnieki.

Savukārt otro poti vakar saņēmušas 40 personas no citas paaugstinātas riska grupas, 12 ārstniecības personas un 11 ārstniecības iestādes darbinieki.

Vakcinācija ar pirmo poti notikusi 210 iestādēs – pārsvarā ģimenes ārstu praksēs un reģionu slimnīcās, tomēr visvairāk cilvēku savakcinēts Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā. Pirmajai potei pamatā izmantota "AstraZeneca" vakcīna, bet daži desmiti potēto saņēmuši arī "Moderna" potes. Otrajai potei izmantotas "Moderna" vakcīnas.

Kā ziņots, pagājušā gada 28. decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9. janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11. janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10. februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12. februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā (ES) pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un uzņēmumu grupas "Johnson & Johnson" (J&J) ražojumi. Latvija līdz šim saņēmusi pirmo trīs minēto ražotāju vakcīnas, J&J vakcīna ES tika apstiprināta tikai naktī uz piektdienu. Tomēr visu vakcīnu piegādes Latvijai līdz šim ir bijušas salīdzinoši nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana, kas patlaban ir plānota no aprīļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!