Foto: LETA

Latvija kā prezidējošā valsts Eiropas Savienības (ES) Padomē ir pievērsusi pietiekamu uzmanību bēgļu masveida bojāejai Vidusjūrā, šādu viedokli pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) žurnālistiem pauda Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Lūgts vērtēt, vai Latvija savas prezidentūras ES Padomē laikā nav nepietiekami pievērsusi savu interesi un uzmanību pie Eiropas dienvidu robežām notiekošajam, prezidents norādīja, ka tam nevēlētos piekrist. Viņš arī skaidroja, ka šī jautājuma risināšanā kopīgi strādā gan ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), gan iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

"Tas ir arī jautājums, par kuru 23.aprīlī diskutēs Eiropadomes ārkārtas sanāksmē, kas sasaukta saistībā ar bēgļu masveida bojāeju Vidusjūrā," skaidroja prezidents. Paredzēts, ka Latviju tajā pārstāvēs Straujuma.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) norādīja, ka šis ir viens no tiem jautājumiem, par kuru regulāri tiek diskutēts Eiropadomē. "ES ārlietu pārstāve Federika Mogerīni ar Rinkēviču regulāri seko līdzi notiekošajam," skaidroja Straujuma.

Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) pirmdien nākusi klajā ar desmit soļu plānu imigrācijas krīzes risināšanai Vidusjūras reģionā. EK plāns, kuru apstiprinājuši Eiropas Savienības (ES) ārlietu un iekšlietu ministri, paredz paplašināt gan kontroli, gan glābšanas operācijas. Tas ceturtdien tiks nodots ES samitam. ES ārlietu komisāre Frederika Mogerīni norādīja, ka plāns atspoguļo apņemšanos reaģēt uz svētdien notikušo traģēdiju, kad Vidusjūrā nogrima kuģis, uz kura varēja būt ap 700 bēgļu.

Plānotie pasākumi paredz paplašināt pašreizējo jūras robežapsardzes misiju "Triton", piešķirot tai papildu finansējumu un resursus. "Triton" tika izveidota, lai aizvietotu Itālijas misiju "Mare Nostrum", kura tika pārtraukta tādēļ, ka ES dalībvalstis atteicās palīdzēt Itālijai segt šīs misijas izmaksas.

Tāpat paredzēts sākt brīvprātīgu bēgļu nometināšanas pilotprojektu. Tas paredz piedāvāt vairākas apmešanās vietas cilvēkiem, kam vajadzīga aizsardzība. Diplomāti izteikušies, ka to skaits varētu sasniegt 5000, taču dokumentā tas nav noteikts.

ES plāno arī sākt programmu, ar kuras palīdzību veicināt imigrantu atgriešanos un attīstīt sadarbību ar kara plosītās Lībijas kaimiņvalstīm.

Jau ziņots, ka Vidusjūrā, Lībijas piekrastē, naktī uz svētdienu apgāzās kuģis ar aptuveni 700 imigrantiem, no kuriem izglābties izdevās vien nedaudziem. Kā informēja Itālijas krasta apsardze, izdzīvojuši tikai 28 cilvēki. Atbilstoši viņu teiktajam uz zvejas kuģa bija aptuveni 700 cilvēku, apliecināja amatpersonas.

Savukārt Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM) pirmdien saņēmusi palīgā saucienu no grimstoša kuģa Vidusjūrā, uz kura klāja atrodas vairāk nekā 300 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!