Foto: PantherMedia/Scanpix

Tuvākajā nākotnē Latvijā varētu pieaugt AIDS slimnieku skaits, jo ap 2000.gadu notikušās HIV epidēmijas laikā inficētajiem cilvēkiem attīstīsies HIV klīniskā stadija, par šādu Pasaules Veselības organizācijas (PVO) prognozi šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisiju informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) direktore Inga Šmate.

Ņemot vērā PVO prognozi, varētu būt nepieciešami papildu ieguldījumi AIDS ārstēšanā, norādīja Šmate. Viņa atgādināja, ka valsts pilnībā apmaksā HIV infekcijas ārstēšanu un AIDS ir šīs infekcijas galējā stadija.

SPKC apkopotā statistika rāda, ka 2000.gadā tika reģistrēti 466 jauni HIV slimnieki, 2001.gadā - 807 un 2003.gadā - 403. Savukārt kopš 2004.gada jaunatklāto HIV gadījumu skaits nav pārsniedzis 400 gadījumu gadā.

Situāciju HIV un AIDS saslimstībā patlaban SPKC direktore vērtēja kā stabilu. Viņa arī skaidroja, ka joprojām jauno saslimšanas gadījumu "līderi" ir intravenozie narkomāni un homoseksuāli vīrieši. Pieaugot arī divdesmitgadīgu sieviešu inficētība.

Tajā pašā laikā kopējais pirmreizēji reģistrēto HIV un AIDS gadījumu skaits samazinās. Statistika rāda, ka šā gada septiņos reģistrēti 192 jauni HIV infekcijas pacienti, kamēr pērn šajā periodā - 209 pacienti. Savukārt pirmreizēji reģistrēto AIDS gadījumu skaits sarucis no 86 gadījumiem 2012.gada septiņos mēnešos līdz 76 gadījumiem šogad.

Tikmēr nāves gadījumu skaits AIDS stadijā ir pieaudzis no 46 līdz 53 gadījumiem, bet HIV stadijā - samazinājies no 22 līdz 13 gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!