Foto: LETA

Latvija no Eiropas Savienības (ES) iepirkuma saņēmusi par 61% mazāk vakcīnu pret Covid-19, nekā tai būtu vajadzējis saņemt proporcionāli iedzīvotāju skaitam, ziņo Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Līdz ar to Latvija saņēmusi vismazāk vakcīnu devu proporcionāli iedzīvotāju skaitam no visām ES valstīm, norāda ERR, atsaucoties uz datiem, kurus sniegušas sešas valstis, kuras nedēļas nogalē pieprasīja sasaukt īpašu ES samitu, lai runātu par vienlīdzīgu vakcīnu sadali.

Pēc Latvijas seko Bulgārija (-59%), Horvātija (-27%), Čehija (-20%), Īrija un Itālija (abas -8%), Lietuva un Luksemburga (abas -5%).

Savukārt Kipra saņēmusi par 42% vairāk vakcīnu devu proporcionāli iedzīvotāju skaitam, un šajā ziņā ir pirmajā vietā ES. Kiprai seko Zviedrija (+18%), Dānija un Slovākija (abas +10%), Rumānija (+6%), Igaunija, Nīderlande un Spānija (visas +4%).

ERR norāda, ka Latvija acīmredzot saņēmusi proporcionāli mazāk vakcīnu nekā citas dalībvalstis, jo pasūtījusi proporcionāli vairāk "AstraZeneca" vakcīnas devu, taču šī ražotāja piegādes kavējas.

Kā ziņots, sešas ES dalībvalstis, tostarp Latvija, sestdien pieprasīja sasaukt īpašu samitu, lai runātu par vienlīdzīgu Covid-19 vakcīnu sadali, jo pašreizējā sistēma rada "milzu nevienlīdzību" starp dalībvalstīm.

Austrijas, Bulgārijas, Čehijas, Latvijas un Slovēnijas līderi ES augstākajām amatpersonām adresētā vēstulē norādīja, ka pašreizējā sistēma "līdz vasarai turpinās radīt un vairot milzu nevienlīdzību starp dalībvalstīm, jo dažas pāris nedēļās spēs sasniegt pūļa imunitāti, kamēr citas tālu atpaliks".

Vēlāk sestdien šai iniciatīvai pievienojās arī Horvātija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!