Šodien Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Tukuma nodaļā tika reģistrēts 800 000. transportlīdzeklis - 1997.gadā ražotais "Chrysler Voyager", informēja CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste Džoanna Eglīte.
Eglīte norādīja, ka automašīna ir tikko ievesta no Vācijas. Atzīmējot šo notikumu, transportlīdzeklim tika piešķirta numurzīme EN 800. To Tukuma iedzīvotājam, mašīnas īpašniekam Gunāram Grīnbergam svinīgi pasniedza CSDD direktora Ēriks Piternieks.

Eglīte teica, ka "Chrysler Voyager" Latvijā daudzfunkcionālo mašīnu klasē ir samērā populāra. Kopumā reģistrēti 486 šīs markas automobiļi, no tiem šogad - 184. Iecienītākā mašīna daudzfunkcionālajā klasē ir "Renault Megane Scenic".

800 000. transportlīdzekļa īpašnieks atzinis, ka jūtas patīkami pārsteigts. Grīnbergs stāstījis, ka viņa pirmās asociācijas, saņemot jauno numurzīmi, bijušas saistītas ar Rīgas 800 gadiem. Statistikas dati liecina, ka Latvijā uz 1000 iedzīvotājiem reģistrēti 329 transportlīdzekļi.

Piternieks norādīja, ka transportlīdzekļu skaita pieaugums apliecina pozitīvas dzīves līmeņa palielināšanās tendences, piebilstot, ka Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu skaits ar katru gadu pieaug.

Pirmo reizi reģistrējamo automobiļu izlaiduma vecums samazinās un biežāk tiek reģistrēti jauni transportlīdzekļi. Līdz ar to arī šajā ziņā Latvija arvien vairāk līdzinās pasaules ekonomiski attīstītajām valstīm, lai gan pagaidām vēl salīdzinājumā ar Rietumeiropu Latvijā reģistrēto automobiļi skaits uz 1000 iedzīvotājiem ir pusotru līdz divas reizes mazāks, teica Piternieks.

Piternieks norādīja, ka izbrīnu neradot tas, ka 800 000. transportlīdzeklis atceļojis no Vācijas, jo tieši no šīs valsts tiek ievestas gandrīz 80% no Latvijā reģistrētajām vieglajām automašīnām.

Šā gada pirmajā pusgadā jau reģistrēti 171 77 no Vācijas ievesti transportlīdzekļi. Pateicoties iespējai ar "Eucaris" sistēmas palīdzību pirms reģistrācijas veikt pārbaudi arī Vācijas reģistrā, šogad atklātas 14 Vācijā zagtas automašīnas, un tādējādi novērsta to legalizācija Latvijā.

Katru gadu Latvijā reģistrē vidēji 35 000 transportlīdzekļu. Statistikas dati liecina, ka valstī ir pozitīvi vērtējama transportlīdzekļu aprite, jo proporcionāli līdzvērtīgi transportlīdzekļi tiek gan piereģistrēti, gan norakstīti. Gada laikā vidēji Latvijā no aprites tiek noņemti 10 000 transportlīdzekļi.

Visvairāk Latvijā reģistrēti vieglie automobiļi - kopumā 606 041. Vieglie automobiļi veido 75,5% no visiem Latvijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem. Vismazāk reģistrēti kvadricikli - 353.

Eglīte norādīja, ka pēdējo gadu laikā CSDD ir nopietni strādājis, lai izveidotu augstvērtīgu un nopietnu transportlīdzekļu reģistrācijas sistēmu Latvijā. Ar šī reģistra starpniecību tiek veikta ne vien transportlīdzekļu uzskaite, bet arī virkne valstiski nozīmīgu funkciju - pirms transportlīdzekļa reģistrācijas tiek pārbaudīts, vai nomaksāta transportlīdzekļa ikgadējā nodeva, transportlīdzekļa reģistra valsts nodeva, vai veikta obligātā sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana un, ja transportlīdzeklis ievests no "Eucaris" dalībvalstīm, vienotajā sistēmā tiek pārbaudīts, vai mašīna nav zagta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!