Latvija, Ungārija, Slovēnija, Austrija, Dānija un Igaunija plāno izveidot kopīgu vīzu pieteikumu centru Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā, liecina 27.marta valdības sēdei iesniegtie dokumenti.
Latvijai nav savas pārstāvniecības Moldovā, bet, lai saņemtu vīzu ieceļošanai Latvijā, Moldovas pilsoņi dodas iesniegt dokumentus uz Latvijas vēstniecību Kijevā.

Moldova jau vairākus gadus ir Latvijas prioritāte Eiropas kaimiņu politikā un divpusējās attiecībās. Īstenojot attīstības sadarbību starp Latviju un Moldovu, aizvien biežākas kļūst moldāvu ekspertu vizītes Latvijā, kuras aktualizē jautājumu par iespējām saņemt vīzu Kišiņevā.

Patlaban Latvijas vēstniecība Kijevā, pieņemot vīzu pieteikumus no Moldovas pilsoņiem, nevar efektīvi izvērtēt nelegālās imigrācijas risku. Neatrodoties uz vietas Kišiņevā, konsulārajai amatpersonai ir apgrūtināta iespēja vīzu pieteicējam pieprasīt papildu dokumentus un pārbaudīt, vai tajos informācija ir patiesa, norādīja Ārlietu ministrija.

Dokumentus pieņemt pa pastu nav iespējams, jo konsulārā amatpersona nevar pārliecināties, vai vīzas pieteicējs vēl atrodas Moldovā vai arī jau izceļojis no valsts un šādi mēģina legalizēt nelikumīgo uzturēšanos ārvalstī.

Iecerētais centrs ir pilotprojekts, kuru vada un koordinē Ungārija un kurā kā partneres bez Latvijas piedalās arī Slovēnija, Austrija, Dānija un Igaunija.

Veidojamā centra mērķi ir atvieglot Moldovas pilsoņiem iespējas saņemt vīzas ceļošanai uz valstīm, kurām nav savas pārstāvniecības Moldovā, sniegt konsulārajai amatpersonai lielākas iespējas novērtēt vīzu pieteicēju nelegālās imigrācija risku, attīstīt Eiropas Savienības dalībvalstu sadarbību vīzu izsniegšanā, īpaši ievērojot pāreju uz vīzu pieteicēju biometrisko datu iekļaušanu vīzu informācijas sistēmā.

Līdz ar centra atvēršanu būs iespēja gūt pieredzi, gatavojoties īstenot pārstāvību Šengenas vīzu izsniegšanā pēc kopīgās konsulārās instrukcijas noteikumiem, uzskata ārlietu resors.

Centrs atradīsies Ungārijas vēstniecības Kišiņevā telpās. Tā administratīvo vadību īstenos Ungārijas konsuls Kišiņevā.

Centra administratīvie darbinieki no Moldovas pilsoņiem pieņems vīzu pieteikumus un tos skenētā veidā nosūtīs uz Latvijas vēstniecību Kijevā, kur tiks apstrādāti vīzu pieteicēju dati un ievadīti nacionālajā vīzu informācijas sistēmā.

Latvijas konsulārā amatpersona no vēstniecības Kijevā divas reizes mēnesī dosies uz centru Kišiņevā, lai intervētu vīzu pieteicējus un pieņemtu lēmumus par vīzu izsniegšanu.

Centrā būs viss konsulārajā darbā nepieciešamais aprīkojums, arī iekārtas pirkstu nospiedumu nolasīšanai un saglabāšanai elektroniski.

Moldova savu atbalstu centra pilotprojektam paudusi ar ārlietu ministra Andreja Stratana 2006.gada 9.augusta vēstuli Ungārijas ārlietu ministrei Kingai Gencai un akcentējusi, ka centrs "ievērojami atvieglos konsulārās procedūras Moldovas pilsoņiem, palīdzot novērst šķēršļus Moldovas pilsoņu brīvai kustībai uz Eiropas Savienības valstīm".

Latvijai mēnesī par centra darbību būs jāmaksā 1822 lati. Līdzekļi nepieciešami atalgojumam centra līgumdarbiniekiem, centra apsardzei, komandējumiem uz Kišiņevu, inventāra iegādei un citiem izdevumiem. Kopējās izmaksas pilotprojekta laikā Latvijai būs 16 445 lati.

Plānots, ka centrs darbu sāks aprīļa sākumā un pastāvēs līdz brīdim, kamēr Latvija pilnībā piemēros Šengenas prasības.

Pēc pilotprojekta beigām Ungārijas vēstniecība Kišiņevā uzņemas pārstāvēt Latviju, izsniedzot Šengenas vīzas Moldovas pilsoņiem. Līdz ar to kopējais projekta darbības ilgums būs aptuveni deviņi mēneši - līdz 2007.gada beigām.

Centra izdevumi tiks segti no Ārlietu ministrijas budžeta.

Pagājušā gadā Moldovas pilsoņiem izsniegtas 1205 vīzas ieceļošanai Latvijā. No tām 814 vīzas izsniegtas Latvijas vēstniecībā Kijevā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!