Foto: F64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra „Latvijas Infektoloģijas centrs” laboratorijā apstiprināts šīs sezonas pirmais gripas gadījums, kas liecina, ka Latvijā sākusies gripas vīrusu cirkulācija, portāls “Delfi” uzzināja slimnīcā.

Gripas profilaksei svarīgi stiprināt organisma aizsargspējas un stingri ievērot personīgās higiēnas un piesardzības pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku, uzsver infektologi.

Gripa ir viena no lipīgākajām infekcijas slimībām, kas var izraisīt dažādas komplikācijas. Ārsti atgādina, ka vakcinācija ir visefektīvākais gripas profilakses un tās izraisītu komplikāciju novēršanas veids.

Īpaši svarīgi vakcināciju veikt riska grupu pacientiem, t.i., personām ar hroniskām plaušu, sirds, vielmaiņas, nieru slimībām, personām ar imūndeficītu, pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju; bērniem vecumā līdz 18 gadiem, kuri ilgstoši saņem terapiju ar "ac.acetylsalicylicum", kā arī grūtniecēm un bērniem (no 6 - 23 mēnešiem), un personām vecākām par 65 gadiem.

Kaut arī Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārs "Latvijas Infektoloģijas centrs" šodien apstiprinājis pirmo saslimšanas gadījumu ar gripu, par gripas plašu izplatību tas vēl neliecina, skaidro Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi.

Šāda situācija esot tipiska šim gada periodam, tā notiek katru gadu – Latvijā, gluži tāpat kā citviet Eiropā, novembrī un decembrī tiek reģistrēti atsevišķi gripas saslimšanas gadījumi. Šobrīd Eiropas valstīs gripas sezona vēl nav sākusies, bet atsevišķi gripas gadījumi laboratoriski apstiprināti vismaz divpadsmit Eiropas valstīs. Arī Latvijā plašāka gripas izplatība gaidāma nākamā gada janvāra otrajā pusē, prognozē SPKC epidemiologi.

Ja cilvēks ir saslimis, un ir šādi slimības simptomi - pēkšņs slimības sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu „laušanas sajūta", aizlikts deguns bez iesnām un sauss, mokošs klepus, nekavējoties jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, lai savlaicīgi uzsāktu ārstēšanu un slimība nepārietu smagākā formā, kad nepieciešama ārstēšanās slimnīcā.

Rīgas Austrumu slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde, un tās sastāvā darbojas seši stacionāri: „Gaiļezers", „Latvijas Onkoloģijas centrs", „Linezers", „Biķernieki", „Latvijas Infektoloģijas centrs", „Tuberkulozes un plaušu slimību centrs".

Jau vēstīts, ka pirmais gripas gadījums pagājušajā sezonā tika apstiprināts jau 2012.gada oktobra sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!