Foto: PantherMedia/Scanpix

Šogad Latvijā samazinājies jaunatklāto HIV un AIDS gadījumu skaits, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Laura Ševčenko.

SPKC apkopotā statistika liecina, ka šogad līdz 1.maijam Latvijā reģistrēti 102 jauni HIV gadījumi, kas ir par 15% mazāk nekā pērn šajā laikā. Arī reģistrēto AIDS gadījumu skaits ir mazāks, proti, šā gada četros mēnešos reģistrēti 33 jauni AIDS gadījumi, salīdzinot ar 47 gadījumiem 2013.gadā šajā laikā.

Pavisam no 1987.gada līdz 2014.gada 1.maijam Latvijā reģistrēti 5969 HIV gadījumi, to skaitā 1385 AIDS gadījumi. Infekcijas prasījušas 1106 cilvēku dzīvības.

Ševčenko skaidro, ka zinātniski ir pierādīti trīs veidi, kā HIV infekcija tiek pārnesta no vienas personas citai - inficēšanās notiek, ja kāds no inficētās personas organisma šķidrumiem - asinis, izdalījumi no dzimumorgāniem vai mātes piens - nonāk otra cilvēka organismā.

Vērtējot HIV transmisijas ceļus 2012. līdz 2013.gadā, vērojams, ka vadošais pārneses ceļš Latvijā ir nedrošas heteroseksuālas dzimumattiecības - 34,9% gadījumu, un kontaminētu šļirču izmantošana narkotiku injicēšanai - 25,2% gadījumu. Savukārt 30,8% gadījumu inficēšanās ceļš nav zināms.

SPKC speciālisti atgādina, ka ikvienam vismaz reizi mūžā būtu jāveic HIV tests, it īpaši, ja ir aizdomas par inficēšanos, piemēram, bijušas nedrošas dzimumattiecības vai saduršanās ar nezināmas izcelsmes vai lietotu šļirci.

HIV tests ir anonīms un pilnībā konfidenciāls, kā arī vienīgais veids, kā pavisam droši noskaidrot savu HIV statusu, norāda speciālisti. Šobrīd 13 Latvijas pilsētās darbojās 16 HIV profilakses punkti, kur bezmaksas, ātri un ērti šo testu iespējams veikt, saņemot arī pirms un pēc testa konsultācijas.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!