Pēdējo triju mēnešu laikā Latvijā ir samazinājies Eiropas Savienības atbalstītāju skaits, liecina jaunākie socioloģisko pētījumu firmas SKDS dati.
Izteikumam, ka Latvijai pēc iespējas ātrāk jāiestājas Eiropas Savienībā (ES), novembrī piekrituši 49,6% no aptaujātajiem iedzīvotājiem, kas, salīdzinot ar augusta datiem, ir gandrīz par 4% mazāk. Februārī izteikumam piekrita 40,4% iedzīvotāju.

Novembrī minētajam izteikumam nav piekrituši 40,1% respondentu un arī tas ir par gandrīz 4% vairāk nekā augustā. Nezinātāju skaits augustā un novembrī bijis līdzīgs - 10,3%.

Interesanti, ka gandrīz nav atšķirības atbildēs starp latviešiem un cittautiešiem. Izteikumam, ka Latvijai pēc iespējas ātrāk jāiestājas ES, novembrī piekrita 52% latviešu un 48% cittautiešu. Šim viedoklim nepiekrita 38,8% latviešu un 41,4% cittautiešu.

Samazinājies arī iedzīvotāju skaits, kas uzskata, ka Latvija arī bez iestāšanās ES var sasniegt Eiropas valstu labklājības līmeni. Šim izteikumam piekrituši 46,3% iedzīvotāju un tas ir par 1,3% mazāk nekā pagājušā gada novembrī. Tomēr gada laikā situācija nav būtiski mainījusies.

Minētajam viedoklim nav piekrituši 44,3% aptaujāto, bet atbildēt uz šo jautājumu nevarēja 9,4% iedzīvotāju. Pērn viedoklim nepiekrita 42% iedzīvotāju, bet atbildi nezināja 10,4%.

Nepilsoņu un pilsoņu vidū lielas atšķirības, atbildot uz šo izteikumu, nav bijušas. Šim apgalvojumam piekrituši 47,4% pilsoņu un 42,5% nepilsoņu.

Aptaujā pēc stratificētās nejaušības principa tika iekļauti 1000 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!