Foto: LETA
Ceturtdien, 29. aprīlī, Latvija saņēmusi ražotāja "Moderna" vakcīnas šīs nedēļas piegādes daļu – 13 200 devas, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Daļa no šī apjoma tiks novirzīta vakcinācijas iestādēm no 4. līdz 6. maijam, atlikusī daļa – tiks glabāta noliktavā otrām devām.

Latvijā jau izmantotas 66 370 "Moderna" vakcīnu devas. Līdz šim ar šo vakcīnu tika vakcinēti iedzīvotāji no visām prioritārajām grupām.

Covid-19 vakcīnu noliktavas un loģistikas pakalpojumus "AstraZeneca" vakcīnām veic divas vakcīnu loģistikas kompānijas – AS "Recipe Plus" un SIA "Magnum Medical".

Ziņots, ka Zāļu valsts aģentūra (ZVA) izstrādājusi informatīvu materiālu, kas satur pierādījumos balstītu un uzticamu informāciju par līdz šim lietošanai apstiprināto Covid-19 vakcīnu darbību un būtiskākajām blakusparādībām.

Informatīvajā materiālā ietverta arī svarīgākā informācija par vakcīnu izstrādi un apstiprināšanu, laika intervālu starp vakcīnas pirmo un otro devu un cita informācija.

Informatīvais materiāls ikvienam pieejams elektroniski ZVA tīmekļvietnes sadaļā "Covid-19 ziņas", kā arī tiks izsūtīts pašvaldībām izvietošanai savās tīmekļvietnēs.

ZVA atgādina, ka vakcīnu mērķis ir novērst saslimšanu ar koronavīrusu, tai skaitā pasargāt no simptomātiskas saslimšanas, smagas Covid-19 slimības gaitas, hospitalizācijas un nāves.

Līdz šim Eiropā, tai skaitā Latvijā, lietošanai apstiprinātas četras Covid-19 vakcīnas.

Lai iegūtu pilnīgu un noturīgu aizsardzību pret koronavīrusu, nepieciešamas divas "Pfizer-BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" vakcīnas devas, vai viena deva – "Janssen" vakcīnas gadījumā.

ZVA vērš uzmanību, ka aizsardzība var nebūt pilnīga līdz septiņām dienām pēc "Pfizer-BioNTech", līdz 14 dienām pēc "Moderna" un līdz 15 dienām pēc "AstraZaneca" vakcīnas otrās devas saņemšanas. "Janssen" Covid-19 vakcīnas lietošanas gadījumā nepieciešama viena deva un pilnīga aizsardzība iestājas 14 dienas pēc tās saņemšanas.

Otrā "Pfizer-BioNTech" vai "Moderna" vakcīnas deva jāsaņem vismaz 3 līdz 4 nedēļas pēc pirmās devas. Savukārt "AstraZeneca" vakcīnai otrās devas rekomendētais intervāls ir 9-12 nedēļas, vakcinācijas rokasgrāmatā norādīts, ka šīs vakcīnas otrās devas saņemšanas vizīte plānojama tuvāk 12. nedēļai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!