Foto: stock.xchng
Latvija saņēmusi kārtējo Starptautisko Valūtas fonda (SVF) aizdevuma maksājumu - 105,8 miljonus eiro (74 miljonus latu), apliecināja Finanšu ministrijā (FM).

Starptautiskā aizdevuma programmas ietvaros šis ir ceturtais maksājums no SVF.

Savukārt no Pasaules Bankas 100 miljonus eiro (70 miljonus latu) un no Eiropas Komisijas 200 miljonus eiro (140 miljonus latu) plānots saņemt līdz šā gada septembra beigām.

Pieejamos līdzekļus saskaņā ar noslēgtām vienošanām paredzēts izmantot valsts budžeta vispārējās finansēšanas nodrošināšanai - valsts budžeta deficīta un aizdevumu finansēšanai un valsts parāda pārfinansēšanai.

FM uzsver, ka starptautiskās finanšu aizņēmuma programmas gaitā Latvija izmantos tikai institucionālo aizdevēju - Starptautiskā valūtas fonda, Eiropas Komisijas un Pasaules Bankas - līdzekļus. Finansējums, kas bija plānots no Eiropas valstīm, tiks lietots kā kredītlīnijas, Latvijai no šīm valstīm naudu aizņemoties tikai vajadzības gadījumā, tādējādi līdz 2011.gada beigām no pieejamā 7,5 miljardu eiro lielā aizdevuma tiktu izmantoti ap pieciem miljardiem eiro.

Jau ziņots, ka jaunākā vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu paredz, ka Latvijas ekonomikā nākamgad būs vērojama 3,5% iekšzemes kopprodukta izaugsme.

Vienošanās tekstā ar SVF Latvija sagaida, ka ekonomika būs sasniegusi zemāko līmeni 2010.gadā. Iekšzemes pieprasījums varētu saglabāties zemā līmenī, ņemot vērā fiskālo konsolidāciju, augsto bezdarbu un kreditēšanas samazināšanos, bet eksports - īpaši koksnes izstrādājumu jomā - un arī rūpnieciskā ražošana strauji pieaug.

Kaut gan šogad paredzama ekonomikas attīstības atsākšanās, mēs prognozējam, ka kopumā IKP šogad samazināsies par 3,5%, ņemot vērā 2009.gada beigās vērojamās ekonomikas lejupslīdes ietekmes saglabāšanos. Izaugsme 2011.gadā varētu sasniegt apmēram 3,5%. 2010.gadā tiek prognozēts neliels bezdarba pieaugums, vidēji līdz 21%, kas sāks samazināties 2011.gadā, norādīts dokumentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!