Latvijā pašlaik atbilstības sertifikātus saņēmušas 20 no aptuveni 80 tūrisma informācijas vietām, informē SIA "Tūrisma kvalitātes institūts" (TKI) direktore Ināra Utināne-Suharevska.
Starp jau sertificētajām vietām ir tūrisma informācijas centri, biroji un informācijas punkti.

Viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai tūrisma informācijas vieta tiktu sertificēta, - tai jāatrodas viegli pieejamā vietā. Daudzi informācijas punkti atrodas ēku otrajos stāvos, tādēļ tie nevar tikt sertificēti.

Tāpat TKI izvērtē datubāzes tūrisma informācijas vietās - vai tās ir bagātas ar informāciju. Daudzos no informācijas punktiem nav interneta, kas liedz tiem saņemt sertifikātu. Tāpat tiek ņemts vērā arī tas, vai uz tūrisma informācijas vietu norāda ceļa zīmes un norādes.

Šo vietu darbiniekiem ir jāpārvalda vismaz trīs svešvalodas. Utināne-Suharevska norāda, ka no šiem cilvēkiem netiek prasītas perfektas svešvalodu zināšanas, tomēr pamati jāpārzina vismaz vēl trīs valodās.

Turklāt pierobežas rajonos informācijas centriem jānodrošina kaimiņu rajona valodas lietošanas iespējas. Piemēram, Jēkabpils rajona Tūrisma informācijas punktos ir datubāze lietuviešu valodā.

Darbiniekiem arī jāpārzina sava rajona ģeogrāfija, bet tūrisma informācijas vietām jāpiedāvā informatīvie materiāli par brīvu.

Plānots, ka drīzumā sertificēti tiks vēl piecas informācijas vietas, bet šim procesam pieteikušies ir lielākā daļa no visiem tūrisma informācijas centriem, punktiem un birojiem.

TKI darbojas aptuveni divus mēnešus, tas ir vienīgais uzņēmums, kas veic tūrisma informācijas vietu sertificēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!