Latvijā sieviešu un vīriešu līdztiesība ir viena no būtiskākajām problēmām, jo Latvijas tiesu sistēma šajos jautājumos vēl nav izveidojusies, bet sabiedrībā vēl aizvien pastāv mīti par līdztiesību. Tā nacionālajā konferencē "Sievietes un vīrieši - sadarbība un konkurence?" sestdien pauda Valsts cilvēktiesību biroja (VCB) direktors Olafs Brūvers.
Formāli Latvijas likumdošana nodrošina dzimumu līdztiesību gan darbā, gan ģimenē, taču reālajā dzīvē viss ir pretēji - sievietes ar augstāku izglītību saņem mazāku atalgojumu un iegūst arī zemākas kategorijas amatu. Sievietes saņem vidēji tikai 78,5% no vidējās vīriešu algas. Tikai 30% sieviešu ir darba devēju amatos, valsts vadošos amatus ieņem absolūts vīriešu vairākums.

VCB šogad saņemta tikai viena rakstiska sūdzība par dzimuma diskrimināciju, taču tas neliecina, ka neeksistē šāda problēma. Biroja vadītājs uzskata, ka sievietes baidās oficiāli informēt par darba devēju pārkāpumiem, lai nezaudētu darbu.

Arī masu mediji neveicina līdztiesību, uzskata Latvijas Medicīnas akadēmijas Eiropas integrācijas institūta direktore Ilze Ostrovska, izvērtējot divu mediju - laikraksta "Diena" un žurnāla "Rīgas Laiks" - pēdējās publikācijas. Tajās raksta par populāriem un savā karjerā kaut ko sasniegušiem cilvēkiem, kas pārsvarā ir vīrieši. Savukārt populārām sievietēm tiek vaicāts par viņu personīgo dzīvi un līdzīgi. "Kāds ārzemnieks, paskatoties laikrakstos, konstatēs, ka mums sieviešu kā tādu vispār nav," sacīja Ostrovska.

Latvijas Kultūras akadēmijas rektors sociologs Pēteris Laķis konferencē pauda viedokli, ka Latvijā līdz šim valda 17.gadsimta kapitālisms, kurā atalgojuma apjomus nosaka tikai visprimitīvākā varas ietekme. "Nekad cieņa pret sievieti nepieaugs, ja nepieaugs arī cieņa pret cilvēku kopumā," teica Laķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!