Latvijā iedzīvotāji ir vieni no skeptiskākajiem jaunajās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs attiecībā uz eiro ieviešanu, liecina “Eurobarometer” jaunākais pētījums.
52% mūsu valsts iedzīvotāju uzskata, ka eiro ieviešana būtu jāatliek uz iespējami vēlāku laiku. Gandrīz tikpat daudz steidzīgas Eiropas vienotās valūtas ieviešanas pretinieku ir arī Polijā - 50%, kā arī Čehijā - 49%.

12% Latvijas iedzīvotāju domā, ka eiro būtu jāievieš pēc iespējas ātrāk, bet 27% uzskata, ka tas būtu jādara pēc zināma laika.

Steidzamu eiro ieviešanu visvairāk atbalsta slovēņi - 32% un ungāri - 30%.

Par Eiropas vienotās valūtas ieviešanu interese ir 39% Latvijas iedzīvotāju, kas ir zemākais rādītājs jaunajās ES valstīs. Vislielākā interese par eiro ir Kiprā - 73%, Slovēnijā - 66%, un Ungārijā - 64%, bet vidēji jaunajās ES dalībvalstīs šis jautājums interesē 48% iedzīvotāju.

Kopumā 38% jauno eiropiešu uzskata, ka eiro ieviešanai būs pozitīva ietekme valstiskā līmenī, bet 46% ir pretējās domās. Visvairāk eiro atbalstītāju ir Ungārijā, kur 51% iedzīvotāju pārliecināti par gaidāmām pozitīvām tendencēm, bet Lietuvas iedzīvotāji ir visskeptiskāk noskaņotie - 59% ir pārliecināti, ka eiro ieviešanai būs negatīvas sekas.

No izvaicātajiem Latvijas iedzīvotājiem lielākā daļa jeb 48% ir pārliecināti, ka Eiropas vienotās valūtas ieviešana nesīs negatīvas sekas, bet 32% sagaida pozitīvu efektu.

Kopumā 36% jauno dalībvalstu iedzīvotāji apgalvo, ka būs priecīgi par pašreizējās nacionālās valūtas aizstāšanu ar eiro, bet 53% prieka nebūšot. Visvairāk priecīgo par eiro būs Slovēnijā - 58% un Ungārijā - 49%, bet visvairāk bēdīgo Lietuvā - 69%.

Latvijā par lata aizstāšanu ar eiro prieks būšot 21% iedzīvotāju, kas ir zemākais rādītājs starp jaunajām ES dalībvalstīm. 64% Latvijas iedzīvotāju par eiro ieviešanu būs nobēdājušies.

Liela daļa jauno ES valstu iedzīvotāji saistībā ar eiro ieviešanu bažījās par iespējamo krāpšanos, nosakot cenas. 75% aptaujāto atzīstas, ka baidās no šādas tendences.

Visvairāk iespējamās manipulācijas ar cenām satrauc poļus - 85%, bet vismazāk slovēņus - 43%. No izvaicātajiem Latvijas iedzīvotājiem par iespējamo krāpšanos ar cenām satraukumu pauduši 69%.

Tajā pašā laikā Latvijas iedzīvotājus vairāk nekā citās jaunajās ES dalībvalstīs satrauc daļas valsts identitātes zaudēšana, ja nacionālo valūtu - latu - aizstās eiro. Par šo jautājumu norūpējušies 59% aptaujāto, bet 24% domā, ka valsts identitāte netiks apdraudēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!