Šodien Briselē notika Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) sarunu sanāksme sarunu vadītāju līmenī, kurā tika noslēgta sarunas sadaļā par transporta politiku.
Kā informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses centrs, šī bija iepriekš neplānota sanāksme, kuru Beļģijas prezidentūra sasauca, lai ar Latviju varētu noslēgt sarunas sadaļā par transporta politiku atbilstoši 2000.gada nogalē apstiprinātajam sarunu kalendāram.

Panāktā vienošanās paredz, ka pēc Latvijas iestāšanās, ES nekavējoties pilnībā atvērs autopārvadājumu tirgu starptautiskajiem pārvadājumiem no un uz Latviju. Līdz ar to ir panākta būtiskākā Latvijas autopārvadātāju interese.

ĀM informē, ka panākta vienošanās par divu gadu pārejas periodu ES dalībvalstu iekšzemes pārvadājumu (kabotāžas) tirgus atvēršanai, kuru atsevišķas dalībvalstis izņēmuma gadījumos varētu pagarināt par vēl diviem gadiem. Ārkārtas gadījumā, ja kādas atsevišķas ES dalībvalsts iekšzemes pārvadājumu tirgū izveidosies kritiska situācija, tai būs iespēja pielietot šos ierobežojumus vēl vienu gadu. Taču arī Latvija varēs piemērot pret citām ES dalībvalstīm līdzīgus ierobežojumus iekšzemes pārvadājumos.

Latvijas delegāciju šajā sanāksmē vadīja ĀM Valsts sekretāra vietnieks Andris Ķesteris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!