Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārs "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" 2014.gada beigās saņēmis pirmos tuberkulozes paraugus no Ukrainas, kas vairāku mēnešu garumā tiks pētīti centra Mikobakterioloģijas nodaļā, portālu "Delfi" informē slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Projekts uzsākšanai par pamatu ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati, kas uzrāda, ka Ukrainas kaimiņvalstīs ir konstatēta augsta multirezistence – Baltkrievijā tie ir vairāk nekā 30% starp jaunatklātajiem tuberkulozes gadījumiem, tādēļ pastāv aizdomas, ka arī Ukrainā šie skaitļi varētu būt līdzīgi, tomēr resursu ierobežotības dēļ konkrēti pētījumi valstī nav veikti, skaidro Potetinova. 

Tuberkulozes un plaušu slimību centrs kā PVO sadarbības iestāde ir iesaistījusies šajā projektā, piedāvājot savus tehniskos un intelektuālos resursus – centra speciālisti ar pieejamo aparatūru ir uzsākuši saņemto paraugu testēšanu – rezistences līmeņa noteikšanu, tādā veidā palīdzot Ukrainas veselību sargājošajām iestādēm risināt būtisko sabiedrības veselības problēmu.

Mikobakterioloģijas laboratorijas vadītājs Ģirts Šķenders, runājot par multirezistences veidošanās galvenajiem iemesliem, skaidro: "Rezistence pārsvarā rodas divu iemelsu dēļ, pirmais – zemas pacienta līdzestības dēļ, kas nozīmē, ka pacienti pilnībā neievēro ārsta norādījumus un pārtrauc medikamentu lietošanu priekšlaicīgi. 

Lai risinātu šo problēmu, PVO ir noteikusi stratēģiju tuberkulozes ārstēšanai, kas paredz, ka pacients medikamentus izdzer medicīnas darbinieka klātbūtnē, tā ļaujot kontrolēt ārstēšanas gaitu. Otrs iemesls, runājot par mūsu austrumu kaimiņvalstīm, ir neregulāra medikamentu piegāde, kam pamatā ir loģistikas, iepirkumu un citas nepilnības."

Pētījums tiks veikts līdz šā gada jūlijam, kopumā paredzēts pārbaudīt 1800 paraugus, kas iegūti no tuberkulozes pacientiem Ukrainā.

Pirmie starprezultāti provizoriski varētu būt jau martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!