Latvija ir viena no visskeptiskāk noskaņotajām Eiropas Savienības (ES) jaunajām dalībvalstīm attiecībā uz eiro ieviešanu, lielai daļai iedzīvotāju paužot pārliecību, ka Eiropas vienotā valūta varētu atstāt negatīvu iespaidu, liecina "Eurobarometer" jaunākais pētījums.
42% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka eiro ieviešanai drīzāk būs negatīvas sekas, bet 8,5% uzskata, ka Eiropas vienotās valūtas ieviešanai būs ļoti negatīvs iespaids.

Pozitīvas sekas eiro ieviešanai sagaida 37,1% iedzīvotāju.

Vēl skeptiskāk ir noskaņoti vienīgi Kipras iedzīvotāji, 52,5% paužot viedokli, ka eiro ieviešana radīs negatīvas sekas, bet 34,8% esot pretējās domās.

Vislielākais eiro atbalstītāju skaits ir Slovēnijā, kur 58,4% iedzīvotāju Eiropas vienotās valūtas ieviešanu saista ar pozitīvām sekām. Līdzīgās domās ir arī 53,5% Ungārijas un 51,3% Slovākijas iedzīvotāju.

Latvijas kaimiņvalstīs - Lietuvā un Igaunijā - eiro ieviešanas atbalstītāju un pretinieku skaits ir dažāds. Lietuvā eiro ieviešanu kā pozitīvu vērtē 39,5% iedzīvotāju, bet negatīvas sekas sagaida 47,4% iedzīvotāju. Igaunijā eiro ieviešanu pozitīvi vērtē 45,9%, bet negatīvi - 41,5% aptaujāto.

Lielākā daļa jauno ES dalībvalstu iedzīvotāju pauduši viedokli, ka nebūs priecīgi par nacionālās valūtas aizstāšanu ar eiro.

Visvairāk to, kas priecāsies par gaidāmajām izmaiņām, ir Slovēnijā - 64,2%, bet visvairāk apbēdināto ir Latvijā - 64,3%.

Liela daļa aptaujāto jaunajās ES dalībvalstīs atzinuši, ka vislabāk ar eiro ieviešanu kādu laiku būtu jānogaida. Tā domā, piemēram, 48,5% slovēņu, 40,6% poļu un 40% čehu. Latvijā šādu pozīciju atbalstītu 34,6%.

Tāpat liels skaits iedzīvotāju uzskata, ka eiro ieviešana būtu jāatliek uz iespējami ilgāku laiku. Vislielākais atbalsts šādam lēmumam būtu Latvijā - 48,1%, Kiprā - 43%, Igaunijā - 42,8%.

Savukārt mazāk iedzīvotāju vēlētos, lai eiro ieviešana notiktu pēc iespējas drīzākā laikā. Visdedzīgāk Eiropas vienoto valūtu vēlas izmantot Slovēnijas - 37,9%, kā arī Ungārijas iedzīvotāji - 36%.

Lai gan jaunās dalībvalstis, iestājoties ES, apņēmušās ieviest eiro, liela daļa iedzīvotāju ir pārliecināti, ka pastāv izvēles iespēja arī neieviest Eiropas vienoto valūtu. Tā domā 77,4% poļu, 69,8% ungāru, 66,9% Kipras iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!