Interneta domēnu ".lv" piešķiršana var tikt atteikta, ja ar šādu pašu nosaukumu Eiropā ir reģistrēta preču zīme vai pakalpojuma zīme, savukārt citās Eiropas valstīs šādi ierobežojumi nepastāv.
Kā aģentūrai LETA apstiprināja starptautiskās domēnu administrēšanas organizācijas "ICANN/IANA" vienīgā Latvijā akreditētā reģistrēšanas pakalpojumu sniedzēja Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta jurista palīdze Iveta Skujiņa, šie noteikumi liedz uzņēmējiem reģistrēt interneta adreses virknei nosaukumu un apzīmējumu.

Latvijā reģistrēt interneta adresi ar augšējā līmeņa domēnu ".lv", kas sakrīt ar kādu reģistrētu preču zīmi, nav iespējams, neskatoties uz to, kādā darbības sfērā preču zīme ir reģistrēta.

Matemātikas un informātikas institūta tīkla risinājumu daļa (NIC) savā darbībā pamatojas uz "ICANN" labās prakses vadlīnijām un izstrādājis noteikumus, kas kļūst par interneta domēna reģistrētāja un NIC savstarpējā civiltiesiskā līguma sastāvdaļu.

Skujiņa atzina, ka katrā valstī reģistrācijas noteikumi var atšķirties. NIC mājaslapā publicētie noteikumi paredz, ka reģistrs patur tiesības atteikt domēna vārda reģistrāciju vai pieprasīt papildu pierādījumus pretendenta tiesībām uz domēna vārdu gadījumos, ja domēna vārds ir tirdzniecības zīme, pakalpojuma zīme.

Kā norādīja Latvijas Interneta asociācijas (LIA) izpilddirektors Viesturs Plešs, domēnu piešķiršanas noteikumi būtu jāpadara vienkāršāki un saprotamāki, precīzāk definējot gadījumus, kādos reģistrēšanu var atteikt.

Katrā valstī ir individuāli noteikumi un prasības domēnu reģistrēšanas noteikumiem, piemēram, Vācijā reģistrēšana tikpat kā netiek ierobežota, zināja stāstīt Plešs. Viņš uzsvēra, ka interneta lapa kļūst par arvien svarīgāku uzņēmēju darba sastāvdaļu un domēnu vērtība pieaug.

LIA pārstāvis uzskata, ka atteikt reģistrēt vietējo domēnu, atsaucoties uz to, ka Eiropā pastāv šāda nosaukuma preču zīme, nav pamata. "Domēnam kļūstot arvien svarīgākam, rodas arvien jauni konflikti, kas prasa skaidrākus noteikumus," sacīja Plešs.

Arī Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktors Raimonds Bergmanis neredz pamatu nereģistrēt Eiropas kopienā reģistrētu nosaukumu kā domēnu ".lv", jo aizsargātajiem nosaukumiem ir paredzēts ".eu" domēns, kura reģistrācijā priekšroka ir uzņēmumiem, kas ir aizsargājuši savas tiesības uz nosaukumu.

Sīkāk par šo jautājumu Bergmanis gatavojas diskutēt nakamnedēļ, 16.decembrī, tiekoties ar E-pārvaldes sekretariāta, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ( SPRK) un Elektronisko sakaru direkcijas pārstāvjiem.

Pēc Patentu valdes Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktores Daces Libertes teiktā, internets ir "liela privāta padarīšana", uz kuru neattiecas valstu likumi.

Interneta vide nav Latvijas teritorija, savukārt preču zīme attiecas uz noteiktu teritoriju, pretrunu skaidroja Liberte.

SPRK nesen pieņemtie noteikumi paredz, ka vietējā domēna reģistra turētājam jādarbojas saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem, starptautiskās domēnu administrēšanas organizācijas "ICANN/IANA" labākās prakses vadlīnijām, ievērojot nediskriminācijas principu, darbības caurskatāmību, personu datu aizsardzību, intelektuālā īpašuma aizsardzību un patērētāju tiesības.

Kā ziņots, 7.decembrī sākās pieteikumu pieņemšana uz jaunajiem Eiropas domēniem ".eu". Sākotnēji pieteikties varēs tikai tie uzņēmumi, kas ir aizsargājuši savas tiesības uz nosaukumu, piemēram, reģistrējuši preču zīmi vai nosaukumu. Šādi ierobežojumi noteikti, lai novērstu strīdus par tiesībām un domēniem, kas būs kopīgi visām Eiropas Savienības valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!