Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā pēdējo gadu laikā ievērojami pieaugusi saslimstība ar vēzi, kas ir otrs galvenais mirstības cēlonis pēc sirds un asinsvadu saslimšanām. Kā liecina dati, pēdējo desmit gadu laikā ar vēzi sirgstošo pacientu skaits Latvijā pieaudzis par 39%, kas pierāda straujo vēža izplatību.

Vienu no salīdzinoši jaunatklātām vēža formām – neiroendokrīnos audzējus – iespējams ar īpašu hormonālo terapiju ārstēt arī Latvijā, paildzinot cilvēka mūžu bez slimības progresēšanas.

"Mūsdienās arvien parādās agrāk neapzinātas audzēju grupas. Viena no šādām salīdzinoši jaunām vēža formām ir neiroendokrīnie audzēji, par kuriem pēdējā laikā tiek runāts aizvien biežāk, jo mainās gan izpratne par šo saslimšanu, gan parādās jaunas iespējas šīs slimības ārstēt," stāsta onkoloģe – ķīmijterapeite Eva Vecvagare.

"Jau visiem zināmais ārstniecisko manipulāciju klāsts, kā piemēram, ķīmijterapija un ķirurģiska iejaukšanās, tiek veiksmīgi papildināts ar bioloģisko terapiju, kad pacients saņem injekcijas, kuru sastāvā ir speciāls hormons. Pētījumos ir pierādīts, ka šāda hormonāla terapija ievērojami paildzina cilvēka mūžu bez slimības progresēšanas, tāpēc arī šāda mūsdienīga un efektīva ārstēšana tiek pielietota arī Latvijā," informē Vecvagare.

Mūsdienās ir noskaidrots, ka neiroendokrīnā sistēma, līdzīgi kā daudzi citi cilvēka iekšējie un ārējie orgāni, nav pasargāta no audzējiem. Šobrīd šīs vēža formas veido it kā tikai nelielu daļu jeb 0,46 % no visiem audzējiem, tomēr, līdzīgi kā citu vēža saslimšanas formu izplatība pieaug, taču pēdējo 30 gadu laikā saslimstība pieaugusi 4 līdz pat 6 reizes.

Neiroendokrīno audzēju gadījumā izmanto medikamentu, kura sastāvā ir mākslīgi izveidots analogs cilvēka dabiskajam hormonam somastotīnam.

Arī Latvijā pielieto hormonālu terapiju un izmanto medikamentu, kura sastāvā ir cilvēka hormona somatostatīna sintētisks analogs. Tas efektīvi nomāc gan gremošanas sistēmas hormonu nekontrolētu vairošanos, gan ierobežo augšanas hormona pārlieku izdalīšanos.

Lai pārbaudītu šādas bioloģiskās jeb hormonālās ārstniecības pieejas efektivitāti, 96 nedēļas 14 pasaules valstīs tika veikts pētījums 204 pacientiem, kuru neiroendokrīnie audzēji bija izveidojušies gremošanas sistēmā. Pētījums liecina, ka hormonālā terapija samazināja slimības progresēšanas un nāves risku par 53%.

Ārstēšanas gaitā ārsti ir secinājuši, ka 75 līdz 80% gadījumu somatostatīna analogs palīdz risināt pacientam traucējošas sajūtas, ko rada neiroendokrīnā audzēja izraisīta pārlieku liela hormonu izdalīšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!