Foto: DELFI
Latvija aizvadītajā gadā turpinājusi lejupslīdi korupcijas uztveres indeksā, saņemot 4,2 balles un ierindojoties 61.vietā līdz ar Kubu un Turciju, vēsta "Transparency International".

Latvijas kaimiņvalstīs situācija novērtēta labāk - Lietuva ar 4,8 ballēm sarakstā ieņem 50.vietu, bet Igaunija ar 6,4 ballēm - 29.vietu.

Saraksta galvgalī atrodas Jaunzēlande, kas novērtēta ar 9,5 ballēm un no kuras tikai nedaudz atpaliek Dānija, Somija, Zviedrija un Singapūra.

Arī 2010.gadā korupcijas uztveres indekss Latvijā bija pazeminājies - toreiz līdz 4,3 ballēm, tādējādi norādot uz pieaugošo korupcijas problēmu Latvijā. Savukārt 2009.gadā tas bija noslīdējis no 5 ballēm līdz 4,5.

"Korupcijas uztveres indeksa" vērtējums norāda uz uzņēmēju un analītiķu kopumā uztvertās korupcijas pakāpi valstī un sniedzas amplitūdā no 10, kas nozīmē, ka korupcijas nav nemaz, līdz nullei, kas norāda, ka valsts ir "absolūti korumpēta". Korupcijas uztveres indekss sniedz viegli saprotamu novērtējumu par korupcijas līmeni un tā izmaiņām valsts pārvaldē un pārējā publiskajā sektorā. Ar jēdzienu "korupcija" indeksā tiek saprasta amatpersonai uzticētās varas izmantošana privātam labumam.

Sabiedrība par atklātību "Delna" sīkāk par Latvijas 2011.gada Korupcijas uztveres indeksu šodien stāstīs preses konferencē. "Delnas" direktors Kristaps Petermanis Latvijas Radio atzina, ka "Delnu" nepriecē indeksa tendences. Viņa vērtējumā, korupcija Latvijā kļūst par sabiedrības kultūras sastāvdaļu.

Petermaņa vērtējumā, koruptīvās vides mazināšanai ir nepieciešams daudz izmaiņu likumdošanā, kur savas pēdas atstājuši cilvēki, kas, iespējams, nodarbojas ar korupciju. Kā piemēru Petermanis minēja ilgos tiesu procesus.

Savukārt vērtējot ieceri beidzot Latvijā iedzīvināt sākumdeklarēšanu, Petermanis sacīja, ka kopumā ideju Delna" atbalsta, taču esot arī vairākas satraucošas lietas, piemēram, iespēja ar 15% likmi legalizēt nelegālā saimnieciskā darbībā iegūtos līdzekļus. Petermanis arī domā, ka likumprojekts Saeimā tapis pārāk strauji un to vēl nepieciešams pieslīpēt. Primāri šis likums bija nepieciešams deviņdesmitajos gados, bet tagad nekas ļauns nenotiktu, ja pie likuma pakavētos nedaudz ilgāk un piedāvātu uz balsošanu tiešām "kvalitatīvu produktu".

Starptautiskā pretkorupcijas organizācija "Transparency International" Korupcijas uztveres indeksu nosaka jau kopš 1995.gada un šogad novērtēs korupcijas līmeni 183 valstīs. Latvija vērtēto valstu vidū iekļauta kopš 1998.gada. "Delna" ir "Transparency International" Latvijas nodaļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!